Πολύωρη ήταν η συζήτηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με τους Εργαζόμενους του Νοσοκομείου Σητείας στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου. Τα ερωτήματα και τα ζητήματα που τέθηκαν τόσο από εργαζόμενους όσο και πολίτες που παραβρέθηκαν κι έλαβαν το λόγο ήταν πολλά κι αφορούσαν το Νοσοκομείο Σητείας, γενικότερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού και την υγεία, αλλά και ειδικότερα ζητήματα, για τα προβλήματα των εργαζομένων και τον χώρο της υγείας.
Ο κ. Ξανθός άκουσε με μεγάλη προσοχή – κρατώντας διαρκώς σημειώσεις – όλους όσους τοποθετήθηκαν κι ακολούθως απάντησε στην πλειοψηφία αυτών αποδεικνύοντας ότι είναι γνώστης των πραγμάτων (αυτονόητο βέβαια, αλλά δεν ισχύει πάντα στην Ελλάδα).
Στην εισήγηση του ο Υπουργός μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η ΑΝΑΤΟΛΗ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρυσι για την αναβάθμιση της Υγείας, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο των εργαζομένων «το φιλότιμο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι οποίοι παρά την εργασιακή πίεση και την μισθολογική εξαθλίωση εξακολουθούν να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες στον κόσμο.
Μίλησε ακολούθως για την προσπάθεια που καταβλήθηκε από το υπουργείο για να ολοκληρωθεί η περυσινή πολύ δύσκολη χρονιά με την ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 150 εκ. ευρώ, παρεμβάσεις που συνεχίζονται και φέτος δημιουργώντας καλύτερα αποτελέσματα. «Για πρώτη φορά αντιστράφηκε η συνεχής πτωτική πορεία των προϋπολογισμών των τελευταίων έξι χρόνων. Προφανώς οι δαπάνες αυτές δεν είναι αρκετές για ένα σύστημα υγείας που έχει αυξηθεί κατά 30% η ζήτηση των υπηρεσιών του, τη στιγμή που σωρευτικά οι περικοπές που είχε υποστεί στις δαπάνες ήταν την τελευταία εξαετία 40% και 50% και που υπάρχει ένα μεγάλο κενό οργανικών θέσεων. Παρά ταύτα, είμαστε σε μία πορεία σταδιακής κάλυψης των κενών με μόνιμες και επικουρικές θέσεις. Προφανώς δεν είναι επαρκείς λόγω των μεγάλων αναγκών που είχαν σωρευτεί, όμως δίνουν ένα στίγμα ότι αντιστρέφεται η πορεία της συνεχούς αποδιοργάνωσης».
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των Νοσοκομείων κάτι που θα επιφέρει αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα τους, όταν ολοκληρωθεί, όπως είπε, η πρώτη δέσμη ενίσχυσης με προσωπικό, κάτι που θα γίνει άμεσα, αφού αυτές τις μέρες αναλαμβάνουν καθήκοντα οι επιτυχόντες της πρώτης προκήρυξης, των 985 θέσεων. Με την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων προκηρύξεων εργαζομένων που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο – στο ΑΣΕΠ είναι 1660 θέσεις μόνιμου προσωπικού ενώ έχει εξασφαλιστεί η οικονομική έγκριση για άλλες 1200 θέσεις – η κατάσταση θα βελτιώνεται στα Νοσοκομεία.
Αναφέρθηκε παράλληλα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα και τους πολίτες τονίζοντας όμως ότι η κοινωνία περιμένει ανακούφιση, αξιοπρεπή φροντίδα στην ώρα της ανάγκης. «Σε αυτό το κομμάτι έχουμε κάνει μία κρίσιμη παρέμβαση, είναι ο νόμος 8368 για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Έχει δοθεί ένα πολύ σημαντικό σήμα, ότι για πρώτη φορά η υγεία προσεγγίζεται ως ένα κοινωνικό αγαθό που οφείλει η πολιτεία να το παρέχει σε όλους. Είναι μία μεγάλη θεσμική τομή. Το στοίχημα είναι να την στηρίξουμε λειτουργικά την επόμενη περίοδο ενισχύοντας όσο είναι δυνατόν τις δημόσιες δομές».
Παρεμβάσεις εργαζομένων – πολιτών
Αρκετοί από τους παριστάμενους έλαβαν ακολούθως το λόγο, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας Μαριάννα Κουπίδου, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ κι εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομού στο Δ.Σ. Γιώργος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Σητείας Νίκος Σολιδάκης, οι ιατροί Χ. Σαρίδης, Δ. Τσιμούλης, Μ. Σταματελάτου, οι κ. Παλαιοδήμος, Κεφαλογιάννης, Χοχλιδάκης, Κανελοπούλου, Κουτσούμπας.
Επίσης πολίτες όπως ο Νίκος Καραμανωλάκης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Αλούμπης κ.ά. Ζητήματα όπως η αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας των προσλήψεων, η συνδιοίκηση σε επίπεδο Νομού Λασιθίου, οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων, η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού (που έχει συμπληρώσει την πενταετία) και η κάλυψη των κενών θέσεων, οι μειωμένες δυνατότητες κάλυψης του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού, οι δυσκολίες της καθημερινότητας (κάλυψη εφημεριών αλλά και λειτουργία των κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού, προβλήματα μηχανημάτων που δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν ήταν ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Υπήρξε πάντως διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ