Το 2ο Φεστιβάλ Πλατείας στη Νεάπολη ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ με μια ακόμα συναυλία-γιορτή στους Τρεις Ιεράρχες.
Και τις τρεις βραδιές το αφιερωμένο στο παραδοσιακό ελληνικό βιολί Φεστιβάλ έδωσε ζωή στις πλατείες. Αλλά και ξύπνησε σε πολλούς αναμνήσεις από τα χρόνια που κάθε γειτονιά στη Νεάπολη ήταν και μια μεγάλη παρέα, ο κόσμος αντάμωνε στα πεζούλια και στα περβάζια των σπιτιών και των αυλών και η έκφραση «κάτσε να πιούμε μια» απευθυνόταν σαν την «καλησπέρα» στους περαστικούς.
Η Επιτροπή διοργάνωσης με τη βοήθεια του ΠΑΟΔΑΝ και των εθελοντών τα κατάφερε και φέτος, όπως και πέρυσι και ελπίζουμε και του χρόνου. Ακούραστοι έδειχναν όλοι στην εκπνοή του Φεστιβάλ και έλεγαν «μακάρι απόψε να άρχιζε, ξανά και ξανά». Έβλεπαν και την ανταπόκριση του κόσμου που γέμισε επί τρία συνεχή βράδια και τις τρεις πλατείες της. Αλλά και τους ίδιους τους μουσικούς να χαίρονται τόσο πολύ τη συμμετοχή τους σε μια δράση που έδειχνε τόσο αυθόρμητη και παρεΐστικη, αν και είχε όλα εκείνα τα συστατικά της καλής διοργάνωσης.
«Έγινε φέτος ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα πολιτισμού με το 2ο Φεστιβάλ Πλατείας, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, η καλή συνεργασία όλων μεταξύ μας και η ανταπόκριση του κόσμου έδειξε ότι πλέον το φεστιβάλ έχει καταξιωθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Χάρης Αλεξάκης.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Γιώργης Τσιχλής και Γιάννης Μιχάκης ψιθύριζαν «Δηλαδή αύριο το βράδυ δεν θα πάμε σε άλλη πλατεία;», αφήνοντας στην άκρη την κούραση και τις ευθύνες που όντως ήταν πάρα πολλές.
Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι βρέθηκαν στις πλατείες αυτές που οι παππούδες τους έκαναν τις δικές τους παρέες, ενώ άλλοι τόσοι ήταν και αυτοί που ήρθαν από άλλες περιοχές και γνώρισαν με τον καλύτερο τρόπο τον αστικό ιστό και την αγορά, πέρα από την κεντρική πλατεία της Νεάπολης.
Τα τρία βράδια έπαιξαν συνολικά 35 μουσικοί από όλη την χώρα παρουσιάζοντας την τεράστια γκάμα, που μπορεί το παραδοσιακό βιολί να αγκαλιάσει με μουσικές από την Ελλάδα και όχι μόνο.
Εμφανίστηκαν τα εξής μουσικά σχήματα:
Την Τρίτη 9 Αυγούστου στο Βερντέν:
– Γιάννης Μαυριτσάκης βιολί, Άννα Μασσάρου τραγούδι, Γιάννης Δεσποτάκης κιθάρα και τραγούδι
– Κωστής Μακάκης βιολί και τραγούδι, Αλέκος Φανουράκης λαούτο και τραγούδι
– Βαγγέλης Βαρδάκης βιολί και τραγούδι, Κωστής Αβυσσινός λαούτο και τραγούδι, Μανώλης Λιαπάκης λαούτο και τραγούδι, Γιώργος Σταυράκης κιθάρα.
– Τιμήθηκαν και έπαιξαν οι βιολάτορες Νίκος Τσαγκαράκης (Κουτούνιος) και Γιώργης Κανιτάκης (Κανίτης).
Την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Βρυσαλάκι:
– Κωστής Ατσαλάκης βιολί και κιθάρα, Κλεάνθης Ατσαλάκης βιολόλυρα και λαούτο, Γιώργος Τσαντάκης βιολί και κιθάρα
– Μανώλης Νεραντζάκης βιολί και τραγούδι, Χάρης Χατζημανώλης κιθάρα και τραγούδι
– Μιχάλης Σπυριδάκης βιολί, Καίτη Κουλλιά τραγούδι, Περικλής Σχινάς λαούτο, Μαρίτζια Κατσούνα κρουστά.
Εκτάκτως εμφανίστηκαν μαζί με το τελευταίο σχήμα οι: παπά Γιώργης Τζάβλας κανονάκι, Χρυσή Τζάβλα τραγούδι, Κατερίνα Παρασκάκη τραγούδι.
Την Πέμπτη 11 Αυγούστου στους Τρεις Ιεράρχες:
– Μάκης Μπαγκλατζής βιολί και τραγούδι, Γιάννης Πούλιος βιολί, Χάρης Λαουρέισεν λαούτο, Κωστής Πουλιανάκης κρουστά, Γιάννης Μαρουλάκης βιολί, Ξανθούλα Πορφυράκη τραγούδι, Μανώλης Πορφυράκης κιθάρα και τραγούδι
– Κυριάκος Γκουβέντας βιολί και τραγούδι, Δέσποινα Παγιούλα τραγούδι, Βασίλης Σμάνης λαούτο και τραγούδι. Εκτάκτως εμφανίστηκε με το τελευταίο σχήμα ο Κώστας Πρατσινάκης.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ