Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΞεκινά αύριο η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ξεκινά αύριο η δίκη της Χρυσής Αυγής

Από

Ημερομηνία

Ξεκινά και πάλι αύριο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση με βίαιες και θανατηφόρες επιθέσεις στο ενεργητικό της.
Η διαδικασία , μετά από περίπου 80 συνεδριάσεις από την έναρξη της δίκης στις 20 Απριλίου 2015, βρίσκεται στην ολοκλήρωση ,τις επόμενες ημέρες ,της εξέτασης των μαρτύρων για την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.
Από τις καταθέσεις των προσώπων που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα ,φίλων του 34χρονου μουσικού αλλά και αυτοπτών της δολοφονικής επίθεσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως η ομάδα χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στην παρέα Φύσσα, ενεργοποιήθηκε το επίμαχο βράδυ μετά από κεντρική εντολή που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο τρόπος της “κινητοποίησης” των μελών της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας είναι κεντρικό ζήτημα για την Πολιτική Αγωγή καθώς αναδεικνύει την δομή και λειτουργία “εγκληματικής οργάνωσης” που δρα συντονισμένα και οργανωμένα. Κατά την εκτίμηση των συνηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, η μέχρι στιγμής διαδικασία επιβεβαιώνει πλήρως όσα προέκυψαν από την έρευνα των ανακριτριών της υπόθεσης, σύμφωνα με τις οποίες λίγη ώρα πριν πέσει νεκρός ο μουσικός “με τηλεφωνικά μηνύματα (SMS), μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή της Τ.Ο. Νίκαιας, ενεργοποιήθηκαν, μέσα σε δέκα πέντε (15) λεπτά της ώρας περίπου, σαράντα (40) και πλέον μέλη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», τα οποία έφθασαν στην περιοχή. Τα άτομα αυτά επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσικλέτες, εφοδιασμένα με κράνη, κοντάρια και σιδερογροθιές, ενώ ακολουθούσαν και άλλοι, με ΙΧΕ αυτοκίνητα”.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε πολλές περιπτώσεις εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των μαρτύρων ενώ από ερωτήσεις και παρατηρήσεις τους -όπως αν το θύμα είχε πιει πολύ την επίμαχη νύχτα- διαφάνηκε πως θεωρούν την δολοφονική επίθεση σε βάρος του μουσικού, αποτέλεσμα διαπληκτισμού και συμπλοκής “ανάμεσα σε δύο παρέες” ,που δεν σχετίζεται με συντονισμένη δράση της Χρυσής Αυγής.
Στην δικαστική αίθουσα αναδείχθηκε επίσης η στάση των αστυνομικών που κλήθηκαν να επιληφθούν του “περιστατικού στο Κερατσίνι” η οποία σύμφωνα με τους ίδιους όταν κατέθεταν, ήταν “ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε”. Η συγκεκριμένη φράση ακούστηκε σχεδόν από όλους τους μάρτυρες , μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ ,που βρέθηκαν στον τόπο των γεγονότων. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ,ο επικεφαλής αστυνομικός της μίας από τις δύο ομάδες ΔΙΑΣ που πήραν εντολή να σπεύσουν στην καφετέρια “Κοράλλι” και εν συνεχεία βρέθηκαν στο σημείο που μαχαιρώθηκε ο μουσικός. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της έδρας για τον μη δυναμικό τρόπο που αντιμετώπισαν την κατάσταση ο αστυνομικός επαναλάμβανε πως έκαναν “ό,τι καλύτερο” για να λάβει την απάντηση της προέδρου : “κάνατε μία σύλληψη ενός ανθρώπου που καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο, τον οποίο σας υπέδειξε το θύμα. Αυτό κάνατε, τίποτε άλλο δεν κάνατε”.
Στις επόμενες συνεδριάσεις το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος της πλευράς Φύσσα για την εξέταση δύο μαρτύρων ,ενός αυτόπτη της δολοφονίας και ενός πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, αλλά και επί αιτήματος της Υπεράσπισης για κλήτευση των πρώην υπουργού Νίκου Δένδια.
Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων μαρτύρων από την “δικογραφία Φύσσα” η διαδικασία θα προχωρήσει στην εξέταση της δικογραφίας που αφορά την άγρια επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012. Σύμφωνα με την δικογραφία ομάδα χρυσαυγιτών που επέβαιναν σε 10 μηχανάκια αφού έσπασαν τα παράθυρα της οικίας πέταξαν καπνογόνα και φωνάζοντας και βρίζοντας κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκαν στους τέσσερις αλιεργάτες που βρήκαν μέσα στο σπίτι. Οι τρεις που κοιμούνταν στο σπίτι κατάφεραν να διαφύγουν, ο τέταρτος, όμως, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να δεχτεί πολλαπλά άγρια χτυπήματα και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.
Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι οι Αναστάσιος Πανταζής ,κατά την δικογραφία πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός.
Η διαδικασία αύριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Εφετείου ενώ στις 6 και στις 8 του μήνα η δίκη θα μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Για τον Σεπτέμβριο οι δικάσιμοι που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο είναι 5, 6,8,9,12,13,19,23 και 27.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα