Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΔυσπιστία για τα στοιχεία του ΙΚΑ. Ποιος είναι ο αληθινός μέσος μισθός;

Δυσπιστία για τα στοιχεία του ΙΚΑ. Ποιος είναι ο αληθινός μέσος μισθός;

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

«Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια». Με τη φράση αυτή περιγράφει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, το θερμό φθινόπωρο που εκτιμάται πως θα ακολουθήσει, με αφορμή τα εργασιακά και το ερώτημα αν υιοθετηθούν με τη νέα διαπραγμάτευση, συνθήκες που θα οριστικοποιήσουν την εξαθλίωση των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τις δεσμεύσεις έναντι των εργαζομένων.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ αναφέρεται στους πραγματικούς μισθούς που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΙΚΑ και τα οποία φαίνεται να δείχνουν πως οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι, αφού σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο μέσος μισθός μεικτών εσόδων στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 1.219,69 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, σε 52,25 ευρώ ανέρχεται το μέσο μεικτό ημερομίσθιο στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση και ο μέσος μεικτός μισθός σε 1.219,69 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,58 ευρώ και 400,84 ευρώ, αντίστοιχα. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) του ΙΚΑ, που υποβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2016 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά τον χρόνο επεξεργασίας. Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,38 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,54 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 12,22.

Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,19 ευρώ και ο μέσος μισθός 503,34 ευρώ. Επισημαίνεται, ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες. Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,76% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,78%. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,45% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,14%.

«Όποιος έχει κάποια σχέση με την αγορά εργασίας, κατ’ ελάχιστο μπορεί να εκφράσει δυσπιστία. Πώς να πιστέψεις ότι οι θέσεις εργασίας που αμείβονται με πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά είναι τόσες πολλές που υπερκαλύπτουν τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που αμείβονται με το βασικό μισθό; επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα