Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΕνημέρωση από την Αναπτυξιακή Λασιθίου και τον ΟΑΣ στη Σητεία

Ενημέρωση από την Αναπτυξιακή Λασιθίου και τον ΟΑΣ στη Σητεία

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαβούλευση και για τη δεύτερη φάση του σχεδιασμού του Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε στη Σητεία.

Τη διοργάνωσαν η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε ΟΤΑ και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε ΟΤΑ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αυξημένη συμμετοχή αναδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, που αποτυπώθηκε και από τα ερωτήματα στο τέλος της ενημέρωσης.

Το κοινό ενημέρωσαν ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου κ. Μπάμπης Αντωνακάκης και ο σύμβουλος της εταιρίας κ. Νίκος Δρακωνάκης.

Το τοπικό πρόγραμμα στην ουσία είναι «δύο σε ένα», αφού ένα κομμάτι χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο και για πρώτη φορά στην περιοχή του νομού από το Ταμείο Αλιείας.

«Υπάρχει δηλαδή ένα υποπρόγραμμα, το οποίο αφορά τους αλιείς και τις αλιευτικές περιοχές και έχουμε εντάξει για το Νομό μας σχεδόν όλες τις τοπικές κοινότητες που είναι στο περίγραμμα του Νομού», εξήγησε ο κ. Αντωνακάκης.

Το πρόγραμμα, τη στρατηγική, τους στόχους και τις βασικές δράσεις παρουσίασε αναλυτικά ο κ. Δρακωνάκης. Στάθηκε στο μέτρο 19, που αφορά όλο το νομό και την επαρχία, της οποίας συμπεριλαμβάνει όλες τις Τοπικές Κοινότητες. Η προτεραιότητα 4 αφορά βόρεια την περιοχή του Μόχλους, την πόλη της Σητείας, τη Ρούσα Εκκλησιά, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, το Γούδουρα, την Ανάληψη.

Επίσης εστίασε στην φιλοσοφία Leader και στα όσα ζητά από την πλευρά του το υπουργείο. «Σε αυτή τη φάση ειδικά λόγω κρίσης δεν έρχεται να επιλύσει όλα τα προβλήματα τοπικών περιοχών, αλλά να σηματοδοτήσει και να παρέμβει κάθετα σε κάποιους τομείς που ξεχωρίζουν. Μία τέτοια τάση είναι η επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο για την συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού. Μία άλλη παράμετρος είναι η διασύνδεση του αγροτικού χώρου και της παραγωγικής δομής με τον τουριστικό τομέα. Επίσης η στήριξη των κοινωνικών ομάδων σε οριζόντια κλίμακα και η αξιοποίηση ευκαιριών που αφορούν νέα καταναλωτικά προϊόντα», υπογράμμισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους θεματικούς στόχους, την καταπολέμηση της φτώχειας, την στήριξη της απασχόλησης, την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων και την τοπική ταυτότητα και τη βελτίωση της περιοχής.

«Σε επίπεδο σχεδιασμού η βασική θεματική κατεύθυνση έχει να κάνει με την τοπικότητα ως βασική παράμετρο δημιουργίας, προστιθέμενης αξίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία», κατέληξε ο κ.  Δρακωνάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα