Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΟι Αραβες βάζουν ξανά την Ελλάδα στον χάρτη των νέων επενδύσεων

Οι Αραβες βάζουν ξανά την Ελλάδα στον χάρτη των νέων επενδύσεων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σε αποτίμηση των μέχρι τώρα επενδυτικών τους κινήσεων στην Ελλάδα αλλά και τη διερεύνηση των δυνητικών προοπτικών δραστηριοποίησής τους στη χώρα φέρονται να βρίσκονται Αραβες επιχειρηματίες και κρατικοί οργανισμοί που έχουν στην ατζέντα τους την ελληνική αγορά. Το εάν η διαδικασία αυτή αποτελεί «τελευταία ευκαιρία», όπως το θέτουν ορισμένες πλευρές ή την απαρχή ενός νέου κύκλου επενδύσεων, όπως ισχυρίζονται άλλοι, μένει να φανεί. Κλειδιά για την περαιτέρω ενεργοποίηση του αραβικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και στην παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Και αυτό γιατί και στις δύο αυτές μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις συμμετέχουν στα σχήματα των προτιμητέων επενδυτών σημαντικά αραβικά ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.

Νδες κινήσεις

Την ίδια ώρα εκδηλώνονται εσχάτως και κάποιες μικρότερες, αλλά σημειολογικά σημαντικές νέες κινήσεις, όπως η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet του αραβικού ομίλου Μassar Investments LLC, συμφερόντων επιχειρηματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που εντάσσονται και άλλες εξελίξεις, όπως οι δηλώσεις της PCP Capital Partners για επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενδεχομένως ακόμα και με συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής συνεταιριστικής τράπεζας, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο εκ των ισχυρών ανδρών της –από δεκαετίες παρούσας στην Αθήνα– αραβικής κατασκευαστικής Consolidated Contractors Company (CCC), ο κ. Tawfic Khoury, διοργανώνει σε τρεις εβδομάδες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ευρεία συνάντηση εκπροσώπων του αραβικού κόσμου με Ελληνες και Ευρωπαίους παράγοντες.

Το forum, που ονομάζεται «EU-Arab World Summit: Partners for Growth & Development» και αναμένεται να συγκεντρώσει στην Αθήνα αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου, όπως και εκπροσώπους κυβερνήσεων, επενδυτές και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και όπως αναφέρεται αρμοδίως «έχει λάβει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού».

Η έμφαση της συνάντησης έχει εστιαστεί στην ενέργεια, στις υποδομές, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα των κατασκευών στον αραβικό κόσμο και σε πολιτικές πτυχές των αραβοευρωπαϊκών σχέσεων.

Καθίσταται σαφές, εξηγούν πηγές με γνώση της ατζέντας ενός αριθμού αραβικής προέλευσης επενδυτών, «πως οι Αραβες ξανακοιτούν την Ελλάδα». Αλλά η μέχρι τώρα χρονοβόρα και συχνά περιπετειώδης υποδοχή των επενδυτικών σχεδίων πολλών αραβικών φορέων για την Ελλάδα διατηρεί την επιφυλακτικότητα αμείωτη.

Το κριτήριο

Είναι υπό αυτή την οπτική που η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας του Αστέρα και η ψήφιση της παραχώρησης του Ελληνικού από τη Βουλή μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Υπενθυμίζεται πως στον Αστέρα εκκρεμούν το προεδρικό διάταγμα για το σχέδιο ανάπτυξης και η αύξηση κεφαλαίου της μητρικής με εισφορά εις είδος για να ενοποιηθεί το ακίνητο της Εθνικής με αυτό του Δημοσίου ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στην Jermyn Street, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής του Αστέρα στις 13/2/2014 και λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο αραβικά κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ αλλά και άλλοι Αραβες επενδυτές μαζί με την τουρκική Dogus Group καθώς και δύο funds της AGC. Στο δε σχήμα για το Ελληνικό, συμμετέχει η Global Investment Group, στην οποία εκ των βασικών μετόχων είναι και η Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι.

Επιτυχέστερη όλων έως τώρα εμφανίζεται η πορεία των ελληνικών δραστηριοτήτων του ομίλου Olayan. Ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα από την επένδυσή της στην Chipita αλλά και την πρόσφατη τοποθέτησή της στο Costa Navarino, η σαουδαραβική οικογένεια Olayan βρίσκεται επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Η Olayan Investments Company Establishment, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του αραβικού κόσμου, έδρα της έχει και τη Γλυφάδα.

Το Κατάρ και η «ελληνική ευθύνη»

Το αραβικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολυποίκιλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ετσι, εκτός από τις τοποθετήσεις που αναφέρονται δίπλα, υπάρχουν κι άλλες, πολλές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε εκτάσεις στην Ζάκυνθο και στη νήσο Οξυά στο Ιόνιο, αλλά και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της για την έκταση των 80 στρεμμάτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη, απέναντι από το συγκρότημα του Αστέρα.

Βέβαια, οι συγκεκριμένες επενδύσεις από το Κατάρ, όπως και το παλαιότερο ενδιαφέρον του για το Ελληνικό και το Χρυσό στη Χαλκιδική, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε, ειδικά για τις δύο τελευταίες, δεν επιτράπηκε να προχωρήσουν ποτέ, «με ελληνική ευθύνη», αναφέρουν πηγές με γνώση των όσων καταλογίζουν κύκλοι από το Κατάρ στην Ελλάδα. Το Κατάρ έχει επίσης συμμετάσχει διά κρατικού fund του στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατηρεί και συμμετοχές σε ενεργειακές θυγατρικές ελληνικών εισηγμένων όπως και θέσεις σε κάποιες εξ αυτών.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα