Μετά την ανακοίνωση των προσλήψεων πάντως η χρονιά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται πως ξεκινά με καλούς οιωνούς, καθώς η εικόνα είναι καλύτερη από άλλες χρονιές σε ό,τι αφορά τη στελέχωση με δασκάλους και νηπιαγωγούς, όχι όμως στις ειδικότητες. Στη δευτεροβάθμια, οι θέσεις καλύπτονται κατά το ήμισυ, γα την ειδική αγωγή δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ακόμα και η χρονιά δεν θα ξεκινήσει ομαλά.
7.655 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
Συνολικά 6.075 είναι οι εγγραφές στα δημοτικά σχολεία του νομού Ρεθύμνου και 1.580 στα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφών του Ιουνίου. Σύνολο δηλαδή 7.655 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο αυτός ο αριθμός αναμένεται ότι θα έχει μειωθεί, κάτι που θα φανεί τη Δευτέρα, διότι οι γονείς των παιδιών που μπορούν να πάνε στο προνήπιο αλλά είχαν κάνει και αίτηση στο ΕΣΠΑ για φιλοξενία σε παιδικό σταθμό και έγιναν δεκτοί, σε ένα μεγάλο ποσοστό επέλεξαν τον παιδικό και όχι το προνήπιο. Αυτό, γιατί το ωράριο των νηπιαγωγείων είναι δεσμευτικό για τους γονείς. Στη 1 το μεσημέρι ολοκληρώνεται το κλασικό τμήμα και στις 4 το ολοήμερο, χωρίς από φέτος να υπάρχει το δικαίωμα για κοινωνικούς, ιατρικούς ή άλλους λόγους που προβλέπονταν μέχρι πέρυσι να πάρει κάποιος γονιός το παιδί του πριν τις 4 και μετά τη 1. Έτσι, δεδομένου ότι η φοίτηση στο προνήπιο δεν είναι υποχρεωτική, πολλοί γονείς επέλεξαν τους παιδικούς σταθμούς όπου υπάρχει ευελιξία στην ώρα αποχώρησης.
Αυτό ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στα νηπιαγωγεία, καθώς κάποια φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν με οριακό αριθμό. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι από φέτος το υπουργείο αποφάσισε ότι ο ελάχιστος αριθμός νηπίων για να μπορεί να ανοίξει ένα νηπιαγωγείο είναι 14 από 7 που ίσχυε μέχρι πέρυσι, κάτι που είναι δύσκολο ειδικά στα μικρά νηπιαγωγεία.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
Ικανοποιημένος από το ποσοστό των προσλήψεων εμφανίζεται ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ρεθύμνου Στάθης Κοντογιάννης, όπως επίσης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού τουλάχιστον τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς κενά στις βασικές ειδικότητες, δηλαδή δασκάλους και νηπιαγωγούς. Συνολικά η Πρωτοβάθμια είχε ζητήσει 63 δασκάλους και προσελήφθησαν ακριβώς 63, ενώ νηπιαγωγούς είχε ζητήσει 42 και προσελήφθησαν 35, υπάρχουν δηλαδή κάποια κενά τα οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθούν αργότερα.
Προσελήφθησαν επίσης 9 άτομα για τα Τμήματα ένταξης στα δημοτικά (είχαν ζητηθεί 12) και 3 στα νηπιαγωγεία (είχαν ζητηθεί 4).
Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν 10 προσλήψεις θεατρολόγων και 16 εικαστικών και αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων ειδικοτήτων.
Αυτό ωστόσο που «καίει» τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών σύμφωνα με την πρόεδρό του Πόπη Παγώνη, είναι η πρόσληψη εκπαιδευτικών για την παράλληλή στήριξη, συνολικά 153 δασκάλων και 18 νηπιαγωγών.
Η ίδια πάντως, στα θετικά σημειώνει πως είναι η πρώτη χρονιά που ζητήθηκαν εκπαιδευτικοί για τα Τμήματα ένταξης και ήρθαν πριν ανοίξουν τα σχολειά, όπως επίσης ότι θα ανοίξουν κανονικά όλες οι σχολικές μονάδες χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.
ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με 130 μαθητές και έξι τμήματα 1ης και 2ας γυμνασίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο γυμνάσιο στο Σφακάκι, ενώ το λύκειο θα ξεκινήσει με ένα τμήμα Α’ λυκείου με 24 μαθητές. Το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου λειτούργησε την περυσινή χρονιά, ενώ στο Λύκειο Ατσιποπούλου έχουν εγγραφεί συνολικά 70 μαθητές που ισοδυναμούν με τρία τμήματα στην Α’ Λυκείου.
Σε διαδικασία εγγραφών, μετά και από τις εξετάσεις των μετεξεταστέων είναι ακόμη τα υπόλοιπα σχολεία, έτσι δεν είναι συγκεκριμένος ο συνολικός αριθμός των μαθητών.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση η εικόνα είναι διαφορετική από την πρωτοβάθμια, αφού οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν προ ημερών, είναι λίγες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Πιο συγκεκριμένα στις βασικές ειδικότητες διορίστηκαν οι μισοί από όσους έχουν ανάγκη τα σχολεία.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, Ανδρέα Ταξάκη διορίστηκαν 18 εκπαιδευτικοί και χρειάζονται άλλοι 27 για τα βασικά μαθήματα, δηλαδή φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί και βιολόγοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται άλλοι 35 καθηγητές για τις υπόλοιπες ειδικότητες, για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ενώ καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει επίσης για την ειδική αγωγή, όπου χρειάζονται περίπου 70 εκπαιδευτικοί για το ΕΕΕΕΚ και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο που θα λειτουργήσει φέτος πρώτη φορά.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των νέων σχολείων στα βασικά μαθήματα έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί.
Ο κ. Ταξάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Ηράκλειο υπό τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργο Τερζάκη, στον οποίο τα στελέχη των διευθύνσεων εκπαίδευσης εξέθεσαν τα προβλήματα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ
Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας θα διανείμουν αστυνομικοί, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σήμερα σε γονείς και μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα.
Θα διανεμηθούν από ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, σε δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο για μαθητές, όσο και για γονείς.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
www.goodnet.gr