Κλήρος και λαός αποχαιρέτησαν σήμερα μέσα σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης τον μακαριστό μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 64 χρονών το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράπετρας και μετά το τέλος της εκπρόσωποι του Οικουμενικού, άλλων πατριαρχείων, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης, καθώς και βουλευτές εκπρόσωποι, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, αποχαιρέτισαν με θερμούς λόγους τον εκλιπόντα ιεράρχη.

Video: Θ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πολυσήμαντο έργο, του αοίδιμου Μητροπολίτη, και στην έντονη κοινωνική δράση του με στήριξη κοινωνικών δομών, στη συμπαράσταση και ενεργή συμμετοχή του στις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας για υγεία, παιδεία, και ανάπτυξη του τόπου.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην προσφορά του στην Ορθοδοξία ενώ τονίσθηκε η προσήλωση του στις αξίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κρήτης.

Επίσης επισημάνθηκε η ταπεινότητα και πλήθος άλλων αρετών που τον διέκριναν σημειώνοντας ακόμη τους δεσμούς του με το ποίμνιο του και γενικότερα της κοινωνίας.

Μεταξύ των άλλων το ύστατο χαίρε απηύθυναν ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης επικήδειο εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, σκιαγραφώντας και επαινώντας το πολύπλευρο έργο του μακαριστού ιεράρχη, και εκ μέρους του κλήρου της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας ο πρωτοσύγκελος Κύριλλος Διαμαντάκης

Επιπλέον, τον αποχαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης και Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Σητείας Θεοδόσης Καλαντζάκης και Θόδωρος Πατεράκης, αντίστοιχα.

Μετά την εξόδιο ακολουθία και τους αποχαιρετισμούς έγινε η περιφορά του σκηνώματος του και ακολούθησε ο ενταφιασμός του στην κρύπτη του Επισκοπικού Ιερού παρεκκλησίου Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, στο προαύλιο του Επισκοπείου Ιεράπετρας.

 

Ο επικήδειος λόγος του Βουλευτή Γ. Πλακιωτάκη 

O επικήδειος λόγος του Βουλευτή Μ. Θραψανιώτη

ev1 ev2 ev3 ev4 ev5 ev6 ev7ev10ev11ev12ev13ev15ev16 Φωτογραφίες: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης