Μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο νησί μας και συγκεκριμένα στο Δήμο Χερσονήσου. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Βετεράνων στο οποίο συμμετέχουν 200 αθλητές από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές, φιναλίστ παγκοσμίου πρωταθλήματος, ολυμπιονίκες και πρωταθλητές χωρών που είναι παραδοσιακές σκακιστικές υπερδυνάμεις.

Η εκκίνηση δόθηκε στο “Creta Μaris” τη Δευτέρα 24 Απριλίου όπως είθισται με τη συμβολική πρώτη κίνηση του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Γιάννη Μαστοράκη και της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Χερσονήσου κας Δέσποινας Πλευράκη.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους σπουδαίους καλεσμένους στο νησί με τους οποίους εγκαινιάζεται η φετινή τουριστική σεζόν και στο σύντομο χαιρετισμό του ανήγγειλε πως η κορυφαία διοργάνωση του παγκόσμιου σκακιστικού ημερολογίου για το 2017 θα διεξαχθεί το φθινόπωρο στον ίδιο τόπο. Πρόκειται για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων στο οποίο θα συμμετέχουν οι κορυφαίοι σκακιστές του πλανήτη μεταξύ των οποίων και ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Νορβηγός Magnus Carlsen. Παράλληλα, την ίδια περίοδο και στον ίδιο χώρο θα διοργανωθεί ένα διεθνές ανοιχτό πρωτάθλημα που θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς σκακιστές ανά τον κόσμο να παίξουν δίπλα στα σκακιστικά τους ινδάλματα και να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο σκάκι και διακοπές.

Πρόθεση των διοργανωτών όπως τόνισε η κα Πλευράκη είναι να αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο αθλητικό γεγονός για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος ετήσιος θεσμός που θα εξυπηρετεί τόσο στην επέκταση της τουριστικής περιόδου όσο και στην δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών παραστάσεων υψηλού επιπέδου για τη νεολαία του Δήμου Χερσονήσου και του Νομού Ηρακλείου εν γένει.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων διεξάγεται σε δύο ομίλους, άνω των 50 ετών και άνω των 65 ετών.

Οι αγώνες διοργανώνονται από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χερσονήσου, τη Περιφέρεια Κρήτης, το Ηράκλειο ΟΑΑ, το ΣΟ Ηρακλείου και τη ΣΑ Χερσονήσου.

Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά και ολοκληρώνονται τη Τρίτη 2 Μαΐου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.