Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣε «τροχιά» η ίδρυση Σχολής Τουρισμού, όχι στον Άγιο Νικόλαο αλλά στο…...

Σε «τροχιά» η ίδρυση Σχολής Τουρισμού, όχι στον Άγιο Νικόλαο αλλά στο… Ρέθυμνο

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ένα ακόμη πλήγμα θα δεχτεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο από την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θυμίζουμε ότι είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για να ιδρυθεί το συγκεκριμένο τμήμα στον Άγιο Νικόλαο, αλλά όπως φαίνεται το Ρέθυμνο θα αποκτήσει ένα ακόμη τμήμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Ρεθύμνου Κρητική Επιθεώρηση, προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ο σχεδιασμός για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο, μετά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ εφικτή θα είναι εντός του ημερολογιακού έτους η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης για την ίδρυση της σχολής.

Πρόκειται, τονίζει, για μια δομή «σταθμό» που θα συμβάλει ενεργά στον κλάδο της τοπικής οικονομίας και θα παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό σε έναν από τους σημαντικότερους και πολλά υποσχόμενους κλάδους, τον τουρισμό. Παράλληλα, θα παρέχει υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών που έχει κάθε προοπτική σύμφωνα με το σχεδιασμό να αποτελέσει πόλο έλξης για τους σπουδαστές, καλύπτοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικά τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Όπως επεσήμανε ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της 20ής Ιουλίου «η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την εισήγηση της ειδικής επιτροπής, που αποτελείται κυρίως από Πανεπιστημιακούς οι οποίοι είχαν μελετήσει διαχρονικά το θέμα της ίδρυσης της Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο. Αποφασίστηκε επίσης να οριστεί νέα επιτροπή που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας». Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση που επαναφέρει οριστικά και επίσημα το ζήτημα της ίδρυσης της Σχολής Τουρισμού, αφού πλέον σε «τροχιά» βρίσκονται όλες οι σχετικές διαδικασίες στο πλαίσιο της μελέτης προκειμένου η διεκδίκησή της να αποφέρει καρπούς. Η αρμόδια επιτροπή έχει προετοιμάσει τον πλήρη φάκελο για την ίδρυση της σχολής τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να υποβληθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

Παράλληλα, η επιτροπή επεξεργάζεται τη σχετική μελέτη που περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την ίδρυση της δομής, η οποία είναι εφικτό να είναι έτοιμη εντός του ημερολογιακού έτους για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Η Σχολή Τουρισμού πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, να στεγαστεί προσωρινά σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Ρεθύμνης στο πρώην δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά ενώ η Διοίκηση του Πανεπιστημίου αναζητά παράλληλα λύσεις για τη μόνιμη στέγαση της σχολής.

Το πρόγραμμα σπουδών της σχολής εκτός από το βασικό αντικείμενο περιλαμβάνει πλήθος ξεχωριστών επιστημών, μεταξύ των οποίων η οικονομική επιστήμη, οι υπολογιστές, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία.

 

Κοινοβουλευτική αναφορά

Τη θέση του Υπουργείου Παιδείας στην επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου με την οποία ενημερώνει ότι η Σύγκλητος αποφάσισε την ίδρυση Σχολής ή Τμήματος Τουρισμού στο Ρέθυμνο ζητεί να πληροφορηθεί ο ΚΕ και βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης αξιοποιώντας τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών αναφορών.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων το ιδιαίτερο ακαδημαϊκό, κοινωνικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον της Κρήτης για την ίδρυση αντίστοιχου τμήματος δεδομένης τόσο της συμβολής του τουριστικού τομέα τις τελευταίες δεκαετίες στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού όσο και της αποδεδειγμένης ικανότητας του Πανεπιστημίου να διαμορφώσει κρίσιμες πτυχές της τουριστικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Για το λόγο αυτό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί τον Υπουργό να δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε η διαδικασία ανάπτυξης του Τμήματος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού. Αναφέρει:

«Στηρίζουμε την απόφαση (υπ΄ αριθ. 374/20-07-2017) της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ίδρυση Τμήματος ή Σχολής Τουρισμού. Η λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο για αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων είχε θεσμοθετηθεί με το ν. 4316/2014, αλλά, ακόμη, δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ είχε δώσει προς διαβούλευση (Μάιος 2015), προβλεπόταν η κατάργηση του, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων με αποτέλεσμα την απόσυρση της διάταξης αυτής. Η λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των επαγγελματιών της Κρήτης!

Η λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη είναι ανάγκη λόγω της μακροχρόνιας λειτουργία της Κρήτης ως brand name και ως ο κορυφαίος πάροχος τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας.  Η Κρήτη είναι η πρωτοπόρος περιφέρεια της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού και δεν νοείται να μην υπάρχει λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών.

Η λειτουργία τμήματος τουριστικών σπουδών στην Κρήτη έχει ιδιαίτερο ακαδημαϊκό, κοινωνικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση, με τις ιδεοληπτικές πολιτικές της, αρνείται την προοπτική να μετατραπούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια σε κυρίαρχο πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Η ιδεοληψία της Κυβέρνησης φαίνεται πως δρα αποτρεπτικά για την ενεργοποίηση της λειτουργίας ενός Τμήματος που θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Η έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών διατάξεων για τη λειτουργία του Τμήματος Τουρισμού είναι επιβεβλημένη!».

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα