Περίπου 4,5 εκ. αφίξεις θα καταγράψουμε φέτος. Συνολικά, οι τουρίστες στην Κρήτη θα ξεπεράσουν τα 5 εκ. άτομα. Νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό. Τεράστιο για τα δεδομένα του νησιού.
Να σημειωθεί δε πως η αναφορά για τα 4,5 εκ. περίπου, γίνεται για επισκέπτες εξωτερικού, ενώ δεν υπολογίζεται ο αριθμός των επισκεπτών που φτάνουν στο νησί με πλοίο. Ακόμα και κει η αύξηση που παρατηρείται για την Κρήτη τον Ιούνιο (7,4%) όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αλλά και η αύξηση από την Ιταλία συνολικά για την χώρα το φετινό καλοκαίρι, φανερώνουν πως αυξάνουν περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα. Υπολογίζοντας δε και το κομμάτι της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί, τα νούμερα αυξάνονται σημαντικά, οδηγώντας στην εκτίμηση πως χονδρικά, μπορούμε να μιλάμε για 5 εκ. επισκέπτες στην Κρήτη.
Οι αφίξεις από τη θάλασσα
Στις θαλάσσιες αφίξεις από Ιταλία παρατηρείται αύξηση 14,0% τον Ιούνιο και +12,4% από την αρχή του χρόνου στην χώρα.
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Ιούνιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +13,0% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 (+6,6% στο 6μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,2% (+7,1% στο 6μηνο), με μικρή ανάκαμψη της ΜΚΔ τον Ιούνιο και οριακή από την αρχή του έτους. Την αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων οδηγούν οι καλοκαιρινές διακοπές από Ευρωζώνη, Ρωσία και ΗΠΑ.
Αυξήθηκε η εργασία;
Με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η συνολική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούλιο ανήλθε σε 7.242 θέσεις εργασίας (263.145 από την αρχή του έτους), ενώ στα καταλύματα σε 8.225 και στην εστίαση σε 15.728 θέσεις. Δηλαδή η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό ήταν μεγαλύτερη από την συνολική, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση με την λήξη του σχολικού έτους.
Το στοιχείο είναι δραματικό. Κυριολεκτικά. Φτάνει από μόνο του για να περιγράψει την αποτυχία της χώρας και να υποδείξει πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, δεν θα υπάρχει σωτηρία για την χώρα. Αν σε όλη την Ελλάδα, όπου η αύξηση του τουρισμού ήταν 190.000 τουρίστες τον Ιούλιο, δηλαδή κοντά στο 8%, οι θέσεις εργασίας περιορίζονται σε όλους τους κλάδους του τουρισμού στις 15.000 άτομα, τότε δεν έχει κανένα νόημα, όλο αυτό το πανηγυρικό κλίμα για τον τουρισμό. Ούτε καν η ενασχόληση με το θέμα όταν έχουμε ενάμισι εκατ. ανέργους. Απλά, η μαύρη εργασία ζει και βασιλεύει, για να επιβιώνουν όλοι και κάποιοι να καταγράφουν τεράστια κέρδη. Πρόκειται για απολύτως αδιέξοδη κατάσταση που θα κλιμακώσει τα προβλήματα χωρίς να δίνει λύσεις.
Στρεβλή ανάπτυξη, χωρίς διάχυση
Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για στρεβλή ανάπτυξη, χωρίς διάχυση. Κι αυτό είναι επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία. Δεν βοηθά να αναστραφούν οι δυσμενείς συνθήκες. Δεν στηρίζονται επαρκώς οι τοπικές αγορές. Δεν υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός για να συμβεί αυτό. Ακόμα και το χρήμα που κινείται γύρω από τον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο καταλήγει σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό. Τα νούμερα ευημερούν. Οι άνθρωποι όχι και οι συνθήκες θα επιδεινωθούν όσοι οι εξουσίες, κεντρικές και τοπικές συνεχίζουν βλακωδώς να πανηγυρίζουν για τις αφίξεις, αφού δεν σχεδιάζουν, ούτε ελέγχουν τίποτα στην τουριστική αλυσίδα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ