Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΣτο 40ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων συμμετείχε το Γεωπάρκο Σητείας

Στο 40ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων συμμετείχε το Γεωπάρκο Σητείας

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Στο 40ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στις Αζόρες από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Γεωπάρκου Σητείας ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν και εκπρόσωποι Γεωπάρκων από την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε αναφορά στα μέχρι τώρα δεδομένα, στο σκοπό ίδρυσης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και στο ρόλο που αυτά καλούνται να διαδραματίσουν στη διατήρηση των εξαιρετικών δειγμάτων της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς σε μια στρατηγική για βιώσιμη κοινωνικο-οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη που θα εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν «εκμεταλλευτεί» τα Γεωπάρκα τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προσέλκυση τουριστών, η Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται, υστερεί στον τομέα αυτό.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε Γεωπάρκων της Ελλάδας και του Γεωπάρκου Τροόδους της Κύπρου. Τα συμπεράσματα-προτάσεις της συνάντησης εργασίας στη συνέχεια θα προωθηθούν στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Ο Δήμαρχος πρότεινε μάλιστα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή στη Σητεία, κάνοντας γνωστή παράλληλα την πρόθεση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας να στηρίξει οικονομικά τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή και κυβερνητικών παραγόντων για την ανάδειξη των Γεωπάρκων.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος μπορεί να κατορθωθεί μόνο μέσα από την ισχυρή τοπική εμπλοκή της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Δεν αρκεί η ένταξη μίας περιοχής στο δίκτυο των Γεωπάρκων, αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη και εφαρμογή ενός διαχειριστικού σχεδίου που θα καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού ενώ θα προστατεύει το τοπίο στο οποίο ζει.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα