Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜνημεία στις Πινές Ελούντας

Μνημεία στις Πινές Ελούντας

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Προ ημερών επισκέφτηκα τον οικισμό Πάνω Πινές, μεταξύ της Ελούντας και της Φουρνής. Γύρω του υπάρχουν υπέροχα παλαιά μονοπάτια με χαμηλό πέτρινο τράφο δεξιά και αριστερά, όπως σχεδόν όλα τα μονοπάτια του Πάνω Μεραμπέλλου.

– Ως πιο σημαντικό μνημείο του οικισμού θεωρώ ένα παλιό αρχοντικό σπίτι που μπορεί να του λείπει η οροφή, αλλά… παραμένουν σε άριστη κατάσταση η καμάρα του σπιτιού, το τζάκι, ο φούρνος, η δεξαμενή και ο χώρος, όπου έμεναν τα ζώα. Σίγουρα υπάρχει ιδιοκτήτης, αλλά πολύ θα μας άρεσε μια συνολική ανάπλαση και ανάδειξή του ως μουσειακού χώρου. Θα έδινε την ευκαιρία σε πολλούς να επισκεφτούν τις όμορφες Πάνω και Κάτω Πινές.

– Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δυο μυλοτόπια της περιοχής, δηλαδή τόποι με ανεμόμυλους σε μέρη που έχει αρκετή δύναμη ο αέρας. Το πρώτο μυλοτόπι βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται «στους Παλιόμυλους» και το δεύτερο βρίσκεται στην περιοχή «Βορινά». Τα δύο μυλοτόπια έχουν από 6 ανεμόμυλους και των δύο τύπων που συναντάμε στην Κρήτη, δηλαδή του στρογγυλού (ξετροχάρη που γυρίζει με τον άνεμο) και του μακρόστενου (αξετροχάρη ή μονόμπαντου που έχει σταθερή κατεύθυνση).
ΛΕΩΝ.Κ.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα