Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΌπερα ντοκουμέντο για τον Μίνωα Καλοκαιρινό

Όπερα ντοκουμέντο για τον Μίνωα Καλοκαιρινό

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σε πρώτη εκτέλεση το έργο της Μαριέλλης Σφακιανάκη “Μίνως”, μια όπερα ντοκουμέντο για τη ζωή του Μίνωα Καλοκαιρινού και τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο ανάκτορο της Κνωσού, στα τέλη του 19ου αιώνα, θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου για συμβολικούς λόγους στο ανάκτορο της Κνωσού και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Στην εκδήλωση, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου)  θα συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ-Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία ΕΡΤ, ενώ η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ 2) θα μεταδώσει «ζωντανά» την εκδήλωση από το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της EBU. Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, και ο προϊστάμενος της ΕΡΤ Ηρακλείου Κώστας Βασιλάκης αναφέρθηκαν στην εκδήλωση τονίζοντας ότι για την δεύτερη συναυλία στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου που θα είναι ανοικτή για τους πολίτες σε περίπτωση πρόβλεψης βροχόπτωσης η συναυλία θα δοθεί στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης: «Μια εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά και αναπτυξιακούς-τουριστικούς. Η συναυλία θα προβάλλει το σημαντικότερο μνημείο της Κρήτης σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, μέσω της ΕΡΤ που θα δώσει την εικόνα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια τεχνική δυσκολία, είναι μικρός ο αριθμός που θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσα από το μνημείο της Κνωσού. Η εκδήλωση γίνεται για αυτόν που ανακάλυψε πρώτος το μνημείο, για αυτόν που έκανε την πρώτη ανασκαφή, και αποκαθίσταται η πραγματικότητα και η ιστορία ενώ προβάλλεται δυναμικά για άλλη μια φορά ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος. Φροντίσαμε να έχουμε μια δεύτερη εκδήλωση την Παρασκευή στο «Νίκος Καζαντζάκης» και σε περίπτωση βροχόπτωσης η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο κινηματοθέατρο Αστόρια».

Η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη: «Όπως γνωρίζετε το ανάκτορο της Κνωσού δεν χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω της ιδιαίτερης φύσης του. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με την παγκόσμια πρώτη μιας όπερας που είναι αφιερωμένη σε ένα συμπατριώτη μας Ηρακλειώτη ο οποίος υπήρξε ουσιαστικά η αφορμή για τον εντοπισμό του ίδιου του Ανακτόρου. Η Εφορεία θεώρησε ως ηθική της υποχρέωση να αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας να διοργανωθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση της όπερας μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτόν τον άνθρωπο που υπήρξε η αφορμή για να εντοπιστεί το Ανάκτορο και εν συνεχεία να παρακινηθούν οι αρχαιολόγοι και ο Άρθουρ Έβανς και να αφιερωθούν στην αποκάλυψη του. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι με προσκλήσεις, γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι 250 προσκλήσεις μπορούν να δοθούν αυστηρά και επομένως δεν θα έχουμε την δυνατότητα να είναι ανοικτή η είσοδος για το κοινό. Η Περιφέρεια Κρήτης ωστόσο φρόντισε να επαναληφθεί η συναυλία για τους πολίτες της Κρήτης την επόμενη ημέρα (Παρασκευή) στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» με ελεύθερη είσοδο. Ευχαριστούμε και την ΕΡΤ που θα μεταδώσει «ζωντανά» την εκδήλωση από το Μινωικό Ανάκτορο».

Ο προϊστάμενος της ΕΡΤ Ηρακλείου Κώστας Βασιλάκης: «Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ θα αποδώσουν την όπερα, έχουμε την σημαντική βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, της αρχαιολογικής υπηρεσίας με την κα. Συθιακάκη. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και το αποτέλεσμα της εκδήλωσης στο Μινωικό Ανάκτορο θα είναι εξαιρετικό. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ 2  και παράλληλα η EBU έχει ζητήσει τη συναυλία και στιγμιότυπα προκειμένου να μεταδοθούν στα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης».

Ερμηνευτές όπερας: Βκτωρία Μανωλίδου Σοπράνο, Σοφία Καπετανάκου μέτζο σοπράνο, Γιάννης Κάβουρας τενόρος, Πέτρος Σαλάτας βαρύτονος και οι ηθοποιοί: Στέλιος Κτενιαδάκης, Παναγιώτης Γεωργαντής, Δημήτρης Βάτσος, Βαγγέλης Μαστρογιαννάκης, Τάσος Καϊσαρλής, Χρόνης Σαπουντζάκης, Δομήνικος Ταβερναράκης. Ενδυματολόγος Άννα Μαχαιριανάκη, Σκηνοθεσία Γιώργος Αντωνάκης,  Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης , Μουσική Διεύθυνση: Ζωή Ζενιώδη.

Χορηγός Θαλάσσιων μεταφορών: Minoan Lines

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα