Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν κινείται το υπουργείο τουρισμού σε σχέση με όσα συμβαίνουν πραγματικά στον τουριστικό κλάδο της χώρας. Η διαπίστωση προήλθε από παράγοντες του κρητικού τουρισμού, μετά το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στο Ηράκλειο, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης, ο οποίος είχε και σχετική αντιπαράθεση με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο πάνελ που εξελίχθηκε στο αναπτυξιακό συνέδριο.
Αναμένεται νέα αύξηση των αριθμών
Η κα Κουντουρά τόσο στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους όσο και στην διάρκεια του πάνελ, παρουσίασε με διθυραμβικό τρόπο την αύξηση της τουριστικής κίνησης ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του υπουργείου τουρισμού αναφέροντας πως πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια που έφερε αποτελέσματα.
«Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στον ελληνικό τουρισμό. Το 2015 και 2016 είχε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων και το 2017 επίσης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η Κρήτη έχει την δυνατότητα να έχει 365 μέρες τουρισμό. Έχουμε προωθήσει λοιπόν και τον χειμερινό τουρισμό με μία προσπάθεια κι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που κάνουμε και για τους χειμερινούς μήνες. Πιστεύουμε πως το 2017 και 2018 θα είναι πιο θεαματικές οι αφίξεις για την Κρήτη» δήλωσε η Υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως το Υπουργείο Τουρισμού είναι άκρως παραγωγικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Κριτική από τους τουριστικούς παράγοντες
Ωστόσο η κριτική που άσκησαν οι παράγοντες του κρητικού τουρισμού με πρώτο τον Μανόλη Βαρκαράκη, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά στα λεγόμενά του και επικροτήθηκε η στάση του στα κατ’ ιδίαν πηγαδάκια από συναδέλφους του, εστιάστηκε στο γεγονός ότι ο τουρισμός της Κρήτης παρουσιάζει αύξηση για λόγους εκτός εθνικού σχεδιασμού με πρώτιστη αιτία το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Αίγυπτος και Τουρκία και ότι χρειάζεται εγρήγορση και θα πρέπει να υπάρχουν στοχευμένες ενέργειες αν θέλει η χώρα και τον επόμενο χρόνο να κινηθεί καλά, αφού φέτος αναγνώρισε πως η Κρήτη καταγράφει ένα 8-10% άνοδο στην τουριστική κίνηση.
Επεσήμανε ωστόσο, πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στους ανθρώπους του τουρισμού.
«Η Υπουργός θεώρησε πως ό,τι έχει γίνει φέτος οφείλεται στο γεγονός ότι έχει καλή σχέση με τους τουριστικούς πράκτορες και τους έχει πείσει να μεγαλώσουν την σεζόν, ενώ εμείς τονίσαμε πως είναι θέμα διάφορων συγκυριών, όπως η μείωση της κίνησης στις άλλες χώρες. Είναι αλήθεια πως η κα Υπουργός μας διέκοψε θυμωμένη, λέγοντας πως η Τουρκία έχει ανακάμψει και σημείωσε πως όλα οφείλονται στις ενέργειες του υπουργείου. Αυτή η κατάσταση που παρουσιάστηκε ως ιδανική, είναι λογικό να αμφισβητείται από τους επιχειρηματίες που ζουν καθημερινά την πραγματικότητα. Η υπερφορολόγηση στα ξενοδοχεία είναι μια σοβαρή υπόθεση που δεν μπορούμε να υποτιμούμε. Όλα αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε, μας καθιστούν ανίκανους να σταθούμε στον ανταγωνισμό κι αυτό είναι κάτι που θα κοστίσει στο μέλλον του τουρισμού. Το παραδέχθηκαν όλοι για την υπέρογκη φορολογία και μάλιστα τόνισα πως όποιος είπε ότι τα ξενοδοχεία αντέχουν, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί», τόνισε ο κ. Βαρκαράκης.
Τα διαχρονικά προβλήματα
Από κει και πέρα, στις επισημάνσεις που έγιναν κυριάρχησαν τα διαχρονικά προβλήματα και οι παθογένειες της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τις επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες επιδιώκουν να παρουσιάσουν το δικό τους σενάριο επιτυχίας (success story).
«Ακούσαμε μία από τα ίδια και είμαστε στο παράλληλο σύμπαν που δεν θέλουμε να αγγίξουμε προβλήματα, αλλά να παρουσιάζουμε ένα νέο success story. Όταν έχουμε μια πτωχευμένη χώρα και δεν θέλουμε να το καταλάβουμε και να αλλάξουμε, αυτό είναι κεντρικό πρόβλημα. Επί της ουσίας το μόνο που κάνουμε είναι να μην θέλουμε επενδύσεις. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πραγματική στήριξη των επενδύσεων. Όταν η υπουργός ή η κυβέρνηση μιλά για επενδυτές και σε τοπικό επίπεδο και αναφέρεται και στην Mirum, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να μας πουν πως θα αντιμετωπιστεί η ελληνική γραφειοκρατία, με όλα εκείνα τα δεδομένα που γνωρίζουμε και αποτελούν τροχοπέδη στις επενδύσεις», σημειώνει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Λασιθίου, φέρνοντας το παράδειγμα που ισχύει με τις υποδομές, όπου μια επιχείρηση για να κάνει ένα απαραίτητο έργο, όπως μία πισίνα, χρειάζεται δύο μήνες για το έργο αλλά δύο ή τρία χρόνια για τις άδειες του έργου λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για τις επενδύσεις. Να υπάρχει σύντομο χρονοδιάγραμμα κι όχι όλο εμπόδια», καταλήγει ο κ. Βαρκαράκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ