Αρνητική ήταν η απάντηση που δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο σχέδιο που είχε καταθέσει η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ιεράπετρας σχετικά με θέματα χωροθέτησης, δημιουργίας λειτουργικών κατασκευών, διαχείρισης και προστασίας της νήσου Χρυσής.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Μανόλης Συλλιγάρδος, το σχέδιο είχε στόχο το νησί να διαθέτει λειτουργικές και αποδοτικές κατασκευές και χώρους (αναψυκτήριο, χώρους διαμονής προσωπικού, αποθήκες, ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα) όντας ενταγμένο στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Το σχέδιο αυτό εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο και όπως αναφέρει ο κ. Συλλιγάρδος πριν από λίγες ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έστειλε πίσω το έγγραφο ανυπόγραφο με την αιτιολογία ότι δεν ανταποκρίνεται στις διατάξεις του Νόμου Natura στον οποίο είναι ενταγμένη και η Χρυσή. Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα εγκριθούν για να δημιουργηθεί στη συνέχεια ο φορέας διαχείρισης της Χρυσής.

Όπως εξηγεί ο κ. Συλλιγάρδος, προκειμένου γρήγορα να μπορέσει να ανακάμψει το νησί, η Διεύθυνση Δασών έστειλε τα σχέδια χωρίς να υπάρχουν αυτές οι μελέτες, αφού δεν διέθετε, ούτε τον απαραίτητο χρόνο ούτε το προσωπικό για να μπει σε τέτοια χρονοβόρα διαδικασία – όλα αυτά πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας.

 

Η γραφειοκρατία

Όπως υποστηρίζει ο κ. Συλλιγάρδος «εμείς δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτά που λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση – τα ίδια λέει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Θα πρέπει να προηγηθεί όλη αυτή η διαδικασία πιο πριν και η οποία είναι χρονοβόρα και απαιτεί άτομα όπως δασολόγους και δασικούς επιστήμονες ως προς την διαχείριση της Χρυσής, ώστε να μπούμε μετά στη διαδικασία σχηματισμού φορέα διαχείρισης και να γίνουν όλα αυτά όπως πρέπει». Όμως, όπως υπογραμμίζει, «η όλη κατάσταση «αγκυλώνεται» μέσα από το γραφειοκρατικό σύστημα που υπάρχει χωρίς να προχωρά τίποτε και να πηγαίνει παραπέρα» και τονίζει ακόμα πως «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρόλα αυτά όπως λέει και στο έγγραφο της στηρίζει και αναγνωρίζει την υπηρεσία μας και όσα κάνουμε για την προστασία και την ανάδειξη της Χρυσής και σε κοινωνικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο και μας επικροτεί, σε αντίθεση με όλα όσα υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας πως για όλα φταίνε οι υπηρεσίες ψέγοντας την Διεύθυνση Δασών και εμένα προσωπικά».

Από εδώ και έπειτα θα πρέπει, συνεχίζει ο κ. Συλλιγάρδος, να συνταχθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, κάτι που είναι δύσκολο να κάνει η Διεύθυνση Δασών, που «ήδη έχει σπαταλήσει πάρα πολύ υπηρεσιακό χρόνο για τη Χρυσή, τη στιγμή που υπάρχει ένας ολόκληρος Νομός που πρέπει να δούμε και να προστατεύουμε. Θα προτείνουμε στην Αποκεντρωμένη ή το Υπουργείο να συντάξει τις μελέτες αυτές ώστε έπειτα να συμπεριληφθούν και οι δικές μας προτάσεις και να γίνει ό,τι είναι να γίνει σε σχέση με την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Δεν γνωρίζω εάν αυτό γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα ή όχι αλλά είναι η μόνη λύση την οποία εμείς προτείνουμε. Ενεργό ρόλο πρέπει να παίξει και ο Δήμος Ιεράπετρας – που έχει και τα οικονομικά οφέλη από τη Χρυσή – για να μπει στην διαδικασία αυτή, να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να βρει τους μελετητές που θα κάνουν τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες προκειμένου να υπάρξει στη συνέχεια η χωροθέτηση που η υπηρεσία μας έχει προτείνει εδώ και 2 – 3 μήνες.»

 

Για τους κέδρους

Αναφορικά με τους ψεκασμούς που απαιτείται να γίνουν στο κεδρόδασος, ο κ. Συλλιγάρδος δηλώνει πως για τρίτη φορά στάλθηκαν δείγματα στον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Κατή που έχει κάνει και την σχετική έρευνα και βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή μαζί του. Μετά και από πρόσφατη επίσκεψη στην Χρυσή στάλθηκαν και ορισμένα δείγματα ακόμη που ήθελε ο καθηγητής  και αναμένεται τώρα να δοθεί η συγκεκριμένη δοσολογία, η τιμή και το είδος του εγκεκριμένου φαρμάκου που θα εφαρμοστεί. Ήδη η μελέτη αυτή έχει ξεκινήσει και αναμένονται τα στοιχεία αυτά με τις ενυπόγραφες, πιστοποιημένες οδηγίες του κ. Κατή, ώστε να μπορέσει να συνταχθεί ο ακριβής προϋπολογισμός και να πάει το έργο σε δημοπράτηση μέσα στον Οκτώβρη.

Ν.Σ.