Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΑνάγκη ενίσχυσης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Ανάγκη ενίσχυσης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Στην άμεση ανάγκη για έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα την ελαιοκαλλιέργεια, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς αναπτύσσεται σε πανελλαδικό επίπεδο και αποτελεί το σημαντικότερο, αν όχι το μοναδικό, μέσο αντιμετώπισης ενός από τους κυριότερους εχθρούς της ελιάς, το δάκο. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το εν λόγω πρόγραμμα, θα πρέπει να εφαρμοσθεί συνολικά και, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πρώτοι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, στην Κρήτη, η συνεισφορά της ελαιοκαλλιέργειας στην τοπική και εθνική οικονομία αποτελεί σημαντική παράμετρο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Η ορθή και έγκαιρη  υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελαιοπαραγωγής. Ωστόσο, έντονη ανησυχία έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς οι καθυστερήσεις στην κατανομή των πιστώσεων και την προμήθεια φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα τις σημαντικές καθυστερήσεις της φετινής χρονιάς και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή, καθώς και η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την ερχόμενη χρονιά.

Μάλιστα, σύμφωνα και με το υπ’ αριθ. πρωτ. 231111/01-11-2017 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για το 2018 «δεν επαρκεί και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης». Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των πραγματικών ελαιοδέντρων.

Το σοβαρό πρόβλημα κινδύνου μη ορθής υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας και οι εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες για τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και την οικονομία όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και του συνόλου της χώρας έχουν επισημανθεί από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών, των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εκπροσώπων της α’ βάθμιας και β’ βάθμιας αυτοδιοίκησης. Ο σημαντικός κίνδυνος που προδιαγράφεται για το πρόγραμμα της συλλογικής δακοκτονίας είναι προφανής, ενώ εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται για το εάν η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει πρόσχημα για να σταματήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με αποτέλεσμα τη μετακύληση ολόκληρου του κόστους στους παραγωγούς.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και να στηρίξει έμπρακτα γενικότερα τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα την ελαιοκαλλιέργεια».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρξει ορθή και έγκαιρη  υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2018 και 2019;

  1. Ποιος ο προγραμματισμός σας προκειμένου να αυξηθούν, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, και να κατανεμηθούν οι πιστώσεις προς την Περιφέρεια Κρήτης έτσι ώστε να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες;».

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα