«Είναι η τέταρτη φορά, τα τελευταία 130 χρόνια, που ξεκινά να γίνει κάτι με την κατασκευή σιδηροδρόμου στην Κρήτη και βρίσκει… κόντρα στη νοοτροπία των Κρητικών»! Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Σταύρος Πολέντας – Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «ο Άγιος Χριστόφορος», με αφορμή τις αντιδράσεις των οποίων έγινε δέκτης και ο ίδιος, από τη δημοσιοποίηση της πρότασης της καναδικής εταιρείας SW/SKYWAY, για την κατασκευή εναέριου τρένου το οποίο θα ενώσει την Κρήτη, από Κίσσαμο μέχρι Άγιο Νικόλαο.
Η πρώτη ιδέα για κατασκευή σιδηροδρόμου στην Κρήτη ήταν του Οθωμανού Διοικητή Κρήτης Μαχμούντ Τζελάλ, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους Κρήτες σιδηροδρομικό δίκτυο. Το 1895 ένας Βέλγος επίσης υποσχέθηκε τρένο… Στην Αυτόνομη Κρητική Πολιτεία, το 1903, είχε εκπονηθεί μελέτη από τον Μιμαράκη. Το 1908 ο Μπεζάνος κατέθεσε μελέτη για 600 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου στην Κρήτη, με αναλυτικό δρομολόγιο. Αυτή η μελέτη σήμερα έχει την… τιμητική της θέση στο Ιστορικό Μουσείο. Αν είχε τότε παραχωρηθεί η άδεια να γίνει το έργο αυτό σήμερα θα ήταν δικό μας, είπε.
«Γιατί να μην είναι δυνατόν να κάνομε και εδώ κάτι, που εξ άλλου έχει ήδη υλοποιηθεί σε τόσα μέρη του κόσμου; Τέτοια εξέλιξη βλέπουμε να γίνεται αλλού και εμείς στην Κρήτη έχομε μάθε να κοιτάζομε πώς να κλείσομε τη… λακκούβα εδώ και εκεί… Εντάξει, να κλειστεί η λακκούβα αλλά γιατί να αποκλείομε να γίνει και κάτι άλλο, πιο σωστό, πιο σύγχρονο, πιο ασφαλές;» αναρωτιέται ο κ. Πολέντας, απορημένος μεν για τις πρώτες αντιδράσεις, όχι όμως και απογοητευμένος αφού δηλώνει αποφασισμένος να το παλέψει γιατί πιστεύει σ’ αυτό. Δυστυχώς, όπως ανέφερε, ούτε οι πολιτικοί το έχουν αντιληφθεί και παρέθεσε την επικοινωνία που είχε χθες Κρής βουλευτής, ο οποίος αντί να τον καλέσει για να συζητήσουν επί της ουσίας και επί του πρακτέου ώστε να υλοποιηθεί ένα όνειρο των Κρητικών, του τηλεφώνησε διαμαρτυρόμενος γιατί σε δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Πολέντας τον είχε αναφέρει ως βουλευτή… άλλου νομού!
«Κατατέθηκε μια πρόταση και έγινε μια προσπάθεια από μένα να περάσει το μήνυμα και να ασχοληθούν σοβαρά. Αλλά ειλικρινά σας λέω βρήκα αμέσως γκρίνια. Τι είναι αυτά που λες …σε 20’ από Ηράκλειο στα Χανιά! Nαι τόσο τρέχουν τα τρένα σήμερα, τα κινέζικα, τα γιαπωνέζικα…», είπε ο κ. Πολέντας.
Αναφερόμενος σε μια άλλη πρωτοβουλία που είχε σχέση με τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Κρήτης και όχι μόνο, δηλαδή την ανάπτυξη των Υδατοδρομίων και δρομολόγηση υδροπλάνων, ο κ. Πολέντας είπε χαρακτηριστικά: «Απ’ ό,τι ξέρω δεν έχει γίνει τίποτα γιατί δεν τα βρήκαν το Λιμεναρχείο με την Αεροπορία… Ποιος θα ελέγχει τα υδροπλάνα!».
«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια είναι η πικρία που προκαλείται σε ένα πολίτη, ο οποίος διαπιστώνει τέτοια αντιμετώπιση. Μετά τη δημοσιοποίηση του τραγικού αριθμού των θυμάτων στο οδικό της δίκτυο για το 2017, που θρηνεί η Κρήτη, μήπως οι Κρητικοί πρέπει επιτέλους να βγούμε στα κεραμίδια και να απαιτήσομε να γίνει κάτι ώστε να καταλάβουν εκείνοι που σχεδιάζουν και αποφασίζουν ότι έχομε φωνή; Γιατί, θα πρέπει να τελειώνει και η νοοτροπία, που ήθελε να ξηλωθεί το 1900 η παλιά, σάπια σιδηροδρομική γραμμή της Θεσσαλονίκης και να μας φέρουν τα παλιοσίδερα σε μας για να μας κάνουν σιδηροδρομική γραμμή και εμάς… Πρέπει και με τη βοήθεια τη δική σας, των ΜΜΕ, να σηκώσουμε ανάστημα», τόνισε ο κ. Πολέντας. «Το 1908 μπήκε στο Αρχείο. Το 1913 με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ανανεώθηκε η υπόσχεση. Το 1921 μας υποσχέθηκαν να ξηλώσουν τις σάπιες γραμμές της Θεσσαλονίκης για να μας τις φέρουν εδώ! Ε, δεν πάει άλλο, όμως…».
Ο κ. Πολέντας επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, του εξήγησε ότι η καναδική εταιρεία είναι διατεθειμένη να επενδύσει αρκετά χρήματα και φυσικά να βγάλουν λεφτά, δεν θα το κάνουν τσάμπα, όπως είπε. «Αλλά εμείς τί κάνομε; Δεν πρέπει να τους καλέσουμε να έλθουν στην Κρήτη και η Περιφέρεια και οι Δήμαρχοι της Κρήτης να τους ακούσουν και σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποφασίσει. Είναι ένα σπουδαίο έργο που αφορά ολόκληρη την Κρήτη. Τα δικά μας παιδιά χάνονται καθημερινά στους δρόμους.»
Όπως είπε ο κ. Πολέντας, ο Περιφερειάρχης του εξήγησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του ΒΟΑΚ… Του είπε ότι αναμένεται η κάθοδος του υπουργού Δικτύων κ. Σπρίντζη στα Χανιά, οπότε θα ασκηθεί από όλους και από τα μέσα ενημέρωσης πίεση να εξετάσει σοβαρά την πρόταση της εταιρείας SW/SKYWAY. Όπως είπε, έχει απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει κοινοποιήσει την επιστολή σε όλους τους δημάρχους και στην Περιφέρεια. «Περιμένω την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να αποφασίσουμε οι Κρητικοί τι πρέπει να γίνει», κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ