Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΚόσμος«Κόκκινος» συναγερμός για την πολική κακοκαιρία σε Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία

«Κόκκινος» συναγερμός για την πολική κακοκαιρία σε Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν την Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ενώ χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να πάνε σχολείο.

Συνολικά, 42 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Μαδρίτη-Μπαράχας (19 αφίξεις και 23 αναχωρήσεις), ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Aena.

Έξι πτήσεις χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς άλλα αεροδρόμια, οι τέσσερις προς τη Βαλένθια και οι δύο προς τη Βαρκελώνη.

Για αρκετές ώρες έμειναν κλειστοί οι διάδρομοι προσγείωσης- απογείωσης.

Σε ολόκληρη τη ώρα, χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολεία τους λόγω των χιονοπτώσεων, εκ των οποίων 38.000 στην Καστίλη Λα Μάντσα (νότια) και 2000 στην Καταλονία (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας προβλέπει και για αύριο χιονοπτώσεις και παγετό στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ισπανίας, όπως επίσης στα κεντρικά και στις ορεινές περιοχές στα νοτιοανατολικά.

Εισβολή χιονιά και στην Γαλλία

Σε πορτοκαλί συναγερμό τέθηκε η μισή Γαλλία εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για την πραγματική εισβολή του χιονιά έπειτα από δύο μήνες ενός ήπιου χειμώνα.

Από το Μασίφ Σαντράλ στη Λορένη κι από το Λουάρ στο Ιλ ντε Φρανς, 40 διαμερίσματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετό.

«Πρόκειται για μια πραγματική εισβολή του χειμώνα, που ναι μεν άργησε είναι ωστόσο πραγματική, καθώς ψυχρές μάζες αέρα έρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό από το νότο» εξήγησε ο μετεωρολόγος Σεμπάστιαν Λεάς.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν από σήμερα το κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, την οροσειρά Μασίφ Σαντράλ και το Ρον Αλπς, ένα φαινόμενο «που δεν θεωρείται σπάνιο για αυτές τις περιοχές αλλά είναι επαρκώς σημαντικό για να καταστήσει δύσκολες τις συνθήκες στην κυκλοφορία των δρόμων», τονίζει η M?t?o France.

Η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύτηκε για αρκετές ώρες σήμερα στον αυτοκινητόδρομο A75 στο Καντάλ και το Οτ Λουάρ, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία αναμένεται να επεκταθούν στο βόρειο τμήμα, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται σταδιακά να πάρουν τη θέση του χιονιού στο Ρον Αλπ.

Την Τρίτη αναμένονται να πέσουν 7-15 εκατοστά χιονιού, θα μπορούσαν κατά περιοχές να φθάσουν τα 20 εκατοστά.

Στο Παρίσι ξεκίνησε να χιονίζει, ωστόσο «προς το παρόν όχι σε σημαντικό βαθμό», σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει αύριο Τρίτη τα 5-10 εκατοστά στην Ιλ ντε Φρανς.

Η Meteo France προειδοποιεί για τον κίνδυνο να επικρατήσουν «πολύ δύσκολες συνθήκες στην κυκλοφορία».

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από Τετάρτη, ειδικά στα κεντροδυτικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το χιόνι θα προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας και οι ειδικοί αναμένουν να σημειωθεί παγετός από Τετάρτη. Ο υδράργυρος αναμένεται να βουτήξει στους -10 βαθμούς κελσίου, ιδίως στο Σεντ Βαλ ντε Λουάρ, το Μπερί.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε 22 διαμερίσματα, εκ των οποίων σε 8 στο Ιλ ντε Φρανς, το Νορ και τη Ρον, κηρύχθηκε σήμερα «συναγερμός για δριμύ ψύχος» αναφορικά με την προστασία των αστέγων, έγινε γνωστό από το υπουργείο Συνοχής των Εδαφών.

Ρωσία: Οι χειρότερες χιονοπτώσεις τα τελευταία 100 χρόνια

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν την Μόσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι χειρότερες των εκατό τελευταίων ετών, έχουν προκαλέσει συγκοινωνιακά προβλήματα, αλλά και μποτιλιαρίσματα στην ρωσική πρωτεύουσα, ενώ από τους δρόμους της απομακρύνθηκαν 1,2 εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιονιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τέτοιας κλίμακας χιονοπτώσεις σημειώνονται μια φορά στα εκατό χρόνια. Εξαιτίας της πρωτοφανούς αυτής χιονόπτωσης ένα άτομο έχασε τη ζωή του ενώ αρκετά τραυματίσθηκαν.

Σταδιακά οι χιονοπτώσεις εξασθένησαν, ωστόσο επικρατεί παγετός με την θερμοκρασία να φθάνει του -13 Βαθμούς Κελσίου. Οι χιονοπτώσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας θα αρχίσουν να εξασθενούν από σήμερα Δευτέρα.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Ria Novosti οι μετεωρολόγοι του μετεωρολογικού κέντρου «Φόμπος», την Κυριακή η χιονόπτωση έφθασε σε ύψος ρεκόρ ενώ σήμερα το πρωί το στρώμα χιονιού έφθασε τα 43 εκατοστά.

Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Πιότρ Μπιριουκόφ δήλωσε ότι «τέτοιες ποσότητες χιονιού είχαν να πέσουν στην Μόσχα εδώ και 100 χρόνια», ενώ οι ποσότητες χιονιού που έπεσαν το Σαββατοκύριακο υπερέβησαν κατά 100% τις μηνιαίες ποσότητες. Ο Μπιριουκόφ είπε επίσης ότι οι ίδιες οι μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν διαρκώς, με το να πέφτει αρχικά χιόνι και μετά να πέφτει χιόνι και βροχή, είχε ως αποτέλεσμα το μείγμα αυτό να παγώνει πάνω στα κλαδιά των δένδρων, ήταν μια δοκιμασία για τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από εκατό πτώσεις δένδρων πάνω σε αυτοκίνητα.

Χιλιάδες εργάτες του Δήμου εργάζονται νυχθημερόν, όπως δήλωσε ο Μπιριουκόφ, για να εξαλείψουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής χιονόπτωσης

Την Κυριακή για να καθαρισθούν οι δρόμοι από το χιόνι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 4.000 φορτηγά και περισσότερα από 15.500 εκχιονιστικά μηχανήματα. Από τους δρόμους της Μόσχας αποσύρθηκαν και κόπηκαν 1.600 δένδρα που έπεσαν. Σύμφωνα πάντως με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών , στην Μόσχα έπεσαν περισσότερα από 2.000 δένδρα το Σαββατοκύριακο, ενώ καταστράφηκαν περισσότερα από10 αυτοκίνητα. Επίσης 780 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητα τους διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών στην περιοχή «Ισμαήλοβο» της Μόσχας ένα δένδρο έπεσε πάνω σε τραμ με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια ενώ στο ανοιχτό τμήμα της γραμμής του μετρό Φίλεφσκαγια, εξαιτίας πτώσης δένδρου πάνω στις γραμμές, σημειώθηκαν καθυστερήσεις της τάξεως των 25 λεπτών.

Στα αεροδρόμια της Μόσχας ακυρώθηκαν 22 πτήσεις ενώ 103 πτήσεις ανακοίνωσαν καθυστερήσεις.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και των δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών λειτουργεί κανονικά.

Συνολικά το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της Μόσχας, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Πιότρ Μπιρουκόφ, 1,2 εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιονιού , προσθέτοντας πως οι εργασίες καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι θα συνεχισθούν και για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα. Συνολικά εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την εξάλειψη των συνεπειών που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις 115.000 εργαζόμενοι και περισσότερα από 43.000 φορτηγά, εκχιονιστικά μηχανήματα και άλλα τεχνικά μέσα.

Οι υπηρεσίες παροχής θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας της Μόσχας και των προαστίων της, δήλωσαν στο Ria Novosti, ότι το ενεργειακό δίκτυο λειτούργησε κανονικά το Σαββατοκύριακο και πως οι ισχυρές χιονοπτώσεις δεν επηρέασαν την λειτουργία του.
www.real.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα