Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕκπαιδευτική επίσκεψη του ΓΕΛ Νεάπολης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στα τμήματα Χημείας και...

Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΓΕΛ Νεάπολης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στα τμήματα Χημείας και Επιστήμης Η/Υ

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Οι μαθητές της  Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Νεάπολης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στη σχολή θετικών επιστημών στα τμήματα Χημείας και Επιστήμης Η/Υ αντίστοιχα την Παρασκευή 2/2/2018.

Η υπεύθυνη της ενημέρωσης κα Φουσκάκη Μαρία υποδέχτηκε τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και τον συνοδό καθηγητή και έκανε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης από φοιτητές του τμήματος Χημείας. Ανάμεσα στους φοιτητές ήταν και οι Καμαράτου Μιχαέλα, Φρουδάς Κων/νος και Χρονάκης Μιχαήλ απόφοιτοι του ΓΕΛ Νεάπολης.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε δυο ερευνητικά εργαστήρια καθώς και σε ένα προπτυχιακό εργαστήριο.

Αρχικά οι μαθητές επισκέφτηκαν το ερευνητικό εργαστήριο Βιοχημείας με υπεύθυνο τον Καθηγητή Γεώργιο Τσιώτη όπου και ενημερώθηκαν για την έρευνα που πραγματοποιείται στο εργαστήριο από μεταπτυχιακούς φοιτητές Κατερίνα Κουρπά (υποψήφια Διδάκτωρ), Ειρήνη Μαθιουδάκη (υποψήφια Διδάκτωρ), Ιωάννης Βαλσαμίδης, Γεώργιο Παϊκόπουλο (Μεταπτυχιακός Φοιτητής) και την Μαρία Τρυπάκη (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια). Οι παραπάνω ερευνητές μελετούν διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν μικροοργανισμοί (τα λεγόμενα «ζωάκια» από τους ερευνητές) και τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα τόσο στην ιατρική όσο στην προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εργαστήριο συνεργάζεται με την ιατρική σχολή του Ηρακλείου Κρήτης καθώς και με το ερευνητικό κέντρο Max Planck Institute of Biophysics στη Φρανκφούρτη.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το ερευνητικό εργαστήριο Οργανικής Χημείας-Βιοκατάλυσης με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Ιουλία Σμόνου η οποία και έκανε μια σύντομη παρουσίαση για τα γενικά ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου τα οποία είναι η Βιοκατάλυση-Βιομετασχηματισμοί, η Ασύμμετρη σύνθεση βιοδραστικών ενώσεων με βιοκαταλυτικές μεθόδους, η Εφαρμοσμένη Βιοκατάλυση και η Πράσινη Χημεία και ακολούθησε η παρουσίαση του ερευνητικού έργου του εργαστηρίου στους μαθητές από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Μαργαρίτα Ζωίδη, Καμέλα Μυρτολλάρη και Αποστόλη Χατζούδη .

Τέλος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο προπτυχιακό εργαστήριο της Γενικής Χημεία από τον υπεύθυνο εργαστηριακό καθηγητή  Σπυρίδωνα Κορνήλιο ο οποίος τους ανέφερε ότι σ΄ αυτό το εργαστήριο οι πρωτοετείς φοιτητές κατανοούν σε βάθος τις βασικές γνώσεις της γενικής χημείας.

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο αμφιθέατρο του χημικού τμήματος. Αρχικά η πρόεδρος του τμήματος Καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου στον Τομέα της Χημείας Περιβάλλοντος και Αναλυτικής Χημείας  έκανε αναφορά στην ίδρυση, στην πορεία, στην οργάνωση – δομή και λειτουργία του Τμήματος, και παρουσίασε τις βασικές του δραστηριότητες και ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Άγγλου Δημητρίου στον Τομέα της Φυσικοχημείας, με θέμα ‘Δελτίο Καιρού 100.000 πΧ.’ Ο καθηγητής ανέφερε πως είναι δυνατόν μέσω της σύστασης του κελύφους των οστρακοειδών (αναλογία Mg/Ca στον Αραγωνίτη) να βρεθεί κλίμα που υπήρχε την εποχή που πέθαναν αυτοί οι οργανισμοί. Ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή η έρευνα ξεκίνησε από φοιτητή της Αρχαιολογίας ο οποίος έπειτα έκανε το διδακτορικό του στην Χημεία, τονίζοντας έτσι τη διαθεματικότητα των επιστημών.

Τέλος παρακολουθήσαμε την εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Μήλιου Κωνσταντίνου με θέμα ‘Σύγχρονες εφαρμογές της Χημείας. Από την Ιατρική στους κβαντικούς υπολογιστές’. Ο καθηγητής ανέφερε ότι χημικά στοιχεία που παλαιότερα θεωρούνταν τοξικά για τον οργανισμό σήμερα συνεισφέρουν τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία ασθενειών.

Οι εισηγήσεις και οι ξεναγήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, γεγονός,  που αποδείχτηκε  από τις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών μας.

Οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών και αφού ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του τμήματος για τις επαγγελματικές ευκαιρίες και το επιστημονικό φάσμα που καλύπτει η επιστήμη των υπολογιστών, περιηγήθηκαν σε διάφορα εργαστήρια παρακολουθώντας έργα τα οποία εκπόνησαν προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΙΤΕ( Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας) .

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές μας παρακολούθησαν το Εργαστήριο ψηφιακής σχεδίασης του καθηγητή Μ. Κατεβαίνη . Μια πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίαση ήταν αυτή της Υπολογιστικής Όρασης και τα Γραφικά Υπολογιστών σε τρισδιάστατα περιβάλλοντα όπου οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολούθησε  παρουσίαση που αφορούσε την Επεξεργασία Φωνής από μεταπτυχιακό φοιτητή του ΙΤΕ καθώς και τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά ρομπότ προγραμματιζόμενα από μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το Εικονικό Δοκιμαστήριο , έργο του ΙΤΕ και τα δίκτυα ήταν οι επόμενες παρουσιάσεις όπως και τα δημοφιλή σε αυτούς Lego  τα οποία προγραμμάτισαν οι φοιτητές. Τέλος τα Τρισδιάστατα Ηχητικά Περιβάλλοντα Ήχου ήταν ένα ακόμα εργαστήριο που συμμετείχαν οι μαθητές  μας και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές για τη θερμή φιλοξενία τους, το ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξαν στους μαθητές μας!

 

 

Οι συνοδοί καθηγητές

Γιάννης Γουλιδάκης

Γιώργος Κουτάντος

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα