Επίσκεψη του ΕΠΑ.Λ Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Ηρακλείου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Ηρακλείου πραγματοποίησαν, οι μαθητές του τμήματος Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής  και Αυτοματισμού, της Β’ τάξης του ΕΠΑ.Λ Αγίου Νικολάου.

Ο Προϊστάμενος Ηλεκτρονικών κ.Εμμ. Μέξης και ο Προϊστάμενος βάρδιας Πύργου Ελέγχου κ. Ευ.Γρηγοράκης, ξενάγησαν τους μαθητές στα υπερσύγχρονα  ηλεκτρονικά συστήματα του αεροδρομίου. Παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας του Doppler ραντάρ με τους διαφορετικούς τύπους κεραιών του, τη σημασία του transponder του αεροσκάφους για τον εντοπισμό της θέσης του, καθώς και το σύστημα IFF το οποίο ανιχνεύει αν το αεροσκάφος που φαίνεται στο ραντάρ είναι πολιτικό,  πολεμικό φίλιο ή εχθρικό.

Εξήγησαν τη λειτουργία των ραδιοφάρων και συγκεκριμένα  το ηλεκτρονικό σύστημα προσέγγισης  «Very high frequency Omnidirectional Range» (VOR), που λειτουργεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και επιτρέπει στους πιλότους να μπορούν να  ευθυγραμμιστούν με τον διάδρομο. Ενημέρωσαν διεξοδικά για τον τρόπο με τον οποίο ο Πύργος Ελέγχου βοηθά στην προσγείωση αλλά και απογείωση των αεροσκαφών, ακόμα και σε περιπτώσεις που ο χειριστής αδυνατεί ή δυσκολεύεται για διάφορους λόγους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών στον Πύργο Ελέγχου, οι μαθητές παρακολούθησαν δύο πραγματικές προσγειώσεις αεροπλάνων, κατά τις οποίες  τήρησαν απόλυτη ησυχία, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό αλλά και άκουσαν τις οδηγίες που έδωσε ο Πύργος Ελέγχου στους χειριστές των αεροσκαφών.

Οι μαθητές ενθουσιασμένοι υπέβαλαν εύστοχες ερωτήσεις και απορίες, οι οποίες απαντήθηκαν από τους υπεύθυνους διεξοδικά.

Αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η Υποδιευθύντρια του ΕΠΑ.Λ κ.Δασκαλογιαννάκη Καλλιόπη και συνοδός καθηγητής , ο κ.Κων/νος Γραμματικάκης, Διπλωματούχος  Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών.

Ήταν μία εξαιρετικά εποικοδομητική επίσκεψη, αφού οι μαθητές γνώρισαν από κοντά, στην πράξη, τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροδρομίου, για τα οποία διέθεταν μόνο θεωρητικές γνώσεις.

Η Δ/νση του Σχολείου και οι καθηγητές ευχαριστούν θερμά τους Προϊσταμένους του Πύργου Ελέγχου για την άδεια εισόδου που δόθηκε στους μαθητές  αλλά και για την άριστη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.