Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣεμινάριο αρχηγών συνοδών ορειβασίας. Έλαβαν μέρος μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου...

Σεμινάριο αρχηγών συνοδών ορειβασίας. Έλαβαν μέρος μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και του ΕΟΣ Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο σεμινάριο – σχολείο αρχηγών συνοδών ορειβασίας σωματείων ΕΟΟΑ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης) που διοργάνωσε, για πρώτη φορά, ο ΕΟΣ Λασιθίου. Το σεμινάριο έγινε υπό την αιγίδα της ΕΟΟΑ με εκπαιδευτή το Χρήστο Μπελογιάννη, αναγνωρισμένο μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας οδηγών βουνού.

Το σεμινάριο – σχολείο πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις: στις χιονισμένες ορθοπλαγιές του Ψηλορείτη και στη Δίκτη, στο Οροπέδιο Λασιθίου. Έλαβαν μέρος οι Γιώργος Βαρδάκης, Κώστας Βλαστός, Γιάννης Κουτουλάκης, Ανδρέας Λουκάκης, Γιώργος Μανωλόπουλος, Μανώλης Νεραντζούλης και Γιάννης Σπυριδάκης, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και του ΕΟΣ Λασιθίου.

Το πρόγραμμα και τα θεωρητικά μαθήματα

Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιελάμβανε: Εξοπλισμός (επιλογή, χρήση, συντήρηση, ένδυση-ρουχισμός). Κίνηση σε ξερό και χιονισμένο πεδίο. Τεχνικές (βηματισμός, ρυθμός, αναπνοή). Χρήση πιολέ, κραμπόν. Συνοδεία ομάδας στο βουνό – Ηγεσία. Προετοιμασία και εκτέλεση πεζοπορικής διαδρομής (Μέθοδος 3×3). Ορειβατική δεοντολογία και ηθική. Προσανατολισμός (χάρτης, πυξίδα, GPS).

Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους (με έμφαση στα ελληνικά βουνά). Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (τραυματισμός, απώλεια στίγματος, κακοκαιρία, χιονοθύελλα, αδυναμία εντοπισμού καταφυγίου). Πρώτες βοήθειες στο βουνό (βασικές αρχές). Μεταφορά τραυματία (βασικές αρχές).

 «Στόχος μας η βελτίωση των υποδομών του καταφυγίου»

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΣ Λασιθίου Γιάννης Σπυριδάκης μας ενημέρωσε ότι «ο ΕΟΣ Λασιθίου θα συνεχίσει να διοργανώνει σχολεία σε κατάλληλες περιόδους και αυτά θα είναι σχολεία αρχαρίων, σεμινάρια αρχηγών, ορειβατικού σκι και αναρρίχησης» και ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη «το δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και τους χορηγούς μας, το ξενοδοχείο Κουρήτες στο Τζερμιάδω και το Κτήμα Κρήτες στις Γούρνες Ηρακλείου».

Για τον ΕΟΣ Λασιθίου ο κ. Σπυριδάκης μας ενημέρωσε ότι «τον πρώτο καιρό ασχοληθήκαμε με θέματα οργανωτικά του συλλόγου μας, λειτουργίας του καταφυγίου και λιγότερο με πεζοπορικές διαδρομές και αναβάσεις.

Για το καταφύγιο προχωράμε με τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να έχουμε σύντομα την άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ, όπως απαιτεί η ΕΟΟΑ. Το καταφύγιο μας έπειτα θα μπορεί να δέχεται τους επισκέπτες του ώστε να έχει έσοδα ο ΕΟΣ Λασιθίου για να μπορεί να υποστηρίζει τις δράσεις του. Αντιμετωπίζουμε όμως σοβαρό πρόβλημα με την πρόσβασή μας, μιας και ο δρόμος που υπάρχει είναι απροσπέλαστος σε κάποια σημεία. Θα χρειαστεί να μεταφερθούν υλικά εκεί, όπως δεξαμενές νερού και άλλα. Κάναμε γνωστό το θέμα στο Δήμο και έπειτα από αυτοψία που έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Στρατάκης, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Στεφανάκη, αυτές τις ημέρες το πρόβλημα θα  επιλυθεί. Φέτος τον Σεπτέμβριο είναι η σειρά του ΕΟΣ Λασιθίου να διοργανώσει την Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση και θα πρέπει να είναι καθόλα έτοιμος».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα