ΑρχικήVideoΘα είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία για δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου...

Θα είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία για δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στον Άγιο Νικόλαο (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου και το Επιμελητήριο Λασιθίου επιδιώκει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που προκηρύχθηκε πρόσφατα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με στόχο τη δημιουργία ενός τέτοιου Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου και στον Άγιο Νικόλαο. Τα δύο εκατομμύρια σχεδόν που μπορούν να διεκδικήσουν από κοινού και να τα διαθέσουν για να αναβαθμιστεί το εμπορικό κέντρο της πόλης, είναι κάτι που έχει ανάγκη και λείπει από τον Άγιο Νικόλαο, τονίστηκε από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ των μελών του για τη δημιουργία «open mall» στην πόλη, αν και η παρουσία τους στη γενική συνέλευση της Κυριακής, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν το συγκεκριμένο, καταγράφηκε απογοητευτικά ισχνή…

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Οδυσσέας Παπαδάκης αναφέρθηκε και στη θέση που έχει διατυπώσει ο Δήμαρχος τόσο κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του όσο και με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ, σημειώνοντας ότι οι προθέσεις του Δήμου σε σχέση με το όλο εγχείρημα παραμένουν ασαφείς. «Εάν ο Δήμος δε συμμετέχει δεν θα δούμε χρήματα του προγράμματος στην πόλη κι επιπλέον, η πόλη δεν θα φτιαχτεί…». Κι εξήγησε ότι το πρόγραμμα προβλέπει ουσιώδεις και απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις, πολλές εκ των οποίων καινοτόμες, που μόνο ο Δήμος μπορεί να εντάξει αναβαθμίζοντας και εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία στις προσφερόμενες υπηρεσίες και συνολικά στην εικόνα και στον τρόπο λειτουργίας της πόλης, όπως τη βιώνουν κάτοικοι και επισκέπτες.

 

Θα βοηθήσει το Επιμελητήριο

Στη Γ.Σ. παρέστη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε τη στήριξη του Επιμελητηρίου προς τον Εμπορικό Σύλλογο και την παροχή βοήθειας στη σύνταξη της πρότασης και του σχετικού φακέλου, για λογαριασμό του.

Εξ άλλου, όπως επισημάνθηκε, μέχρι την τροποποίηση του καταστατικού του Εμπορικού Συλλόγου, που θα του επιτρέπει τη συμμετοχή για αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, το Επιμελητήριο μπορεί να τον υποκαταστήσει στο θέμα αυτό.

Από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε και με αφορμή τον ισχυρισμό του Δημάρχου ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αδυνατεί να ασχοληθεί με τη σύνταξη της σχετικής μελέτης, λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας από υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει το υπηρετούν προσωπικό, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου πρότειναν ο Δήμος να αναθέσει σε εξωτερικό μελετητικό γραφείο την προετοιμασία του φακέλου μιας και στις επιλέξιμες δαπάνες της χρηματοδότησης που μπορεί να διεκδικήσει από το πρόγραμμα είναι και η σύνταξη της μελέτης με 5% – 6% επί της συνολικής χρηματοδότησης της πρότασης. Ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτηθεί 100% επί της πρότασης που θα καταθέσει διεκδικώντας την ένταξή του στο πρόγραμμα, είπαν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι «είναι αμαρτία να απεμποληθούν τόσα χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αναβαθμίζοντας υποδομές και υπηρεσίες στην πόλη μας».

Οι επιλέξιμες δαπάνες που ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να εντάξει διεκδικώντας δωρεάν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, αφορούν περιοριστικά την ανάπλαση των προσόψεων των καταστημάτων με πλαφόν μέχρι 2.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) ανά κατάστημα, με απώτατο όριο της συνολικής πρότασης που μπορεί να καταθέσει κάθε Εμπορικός Σύλλογος τις 400.000 ευρώ.

Ο Δήμος ως συνδικαιούχος στο πρόγραμμα μπορεί να υποβάλει πρόταση έως 1.500.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για την διεκδίκηση ένταξης στο πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου είναι η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου (ή του Επιμελητηρίου Λασιθίου, εναλλακτικά), αλλιώς το σχέδιο για τη δημιουργία «Οpen Mall» στον Άγιο Νικόλαο δεν μπορεί να προχωρήσει, τονίστηκε στη συνέλευση των εμπόρων.

Ο φάκελος της πρότασης Δήμου – Εμπορικού Συλλόγου για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Αγίου Νικολάου πρέπει να κατατεθεί μέχρι 24 Σεπτεμβρίου, προθεσμία ασφυκτική, όπως έγινε παραδεκτό.

Ασαφές παρέμεινε αν μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένων των γνωστών ρυθμών που λειτουργούν οι πάσης φύσεως Υπηρεσίες, πόσο μάλλον όταν συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η θερινή περίοδος, είναι υποχρεωτική η κατάθεση πλήρους μελέτης ή απλά η αίτηση, περιγραφή και προμελέτη του συνολικού σχεδίου για το «Open Mall».

Όπως επισημάνθηκε, θα ήταν κρίμα για την πόλη και τον εμπορικό κόσμο να χαθεί τέτοια ευκαιρία, όταν για πάνω από ενάμισι  χρόνο οι έμποροι αναζητούσαν τρόπο να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια παρέμβαση και οι ενισχύσεις που δίνονταν ήταν ασύμφορες, ενώ δεν υπήρχε συνολικό πρόγραμμα και τώρα που προκηρύχθηκε, προσφέροντας δωρεάν επιδότηση της συνολικής παρέμβασης, να χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησής του. Εξ άλλου, όπως επισημάνθηκε, αντίστοιχες προτάσεις για δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου μπορούν να καταθέσουν και οι άλλοι δήμοι του νομού Λασιθίου.

Η συζήτηση για το θέμα έκλεισε με την ευχή, η διερεύνηση την οποία κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεννόηση και με την ΕΣΕΕ κλπ., μήπως και καταστεί εφικτή η ανάθεση σύνταξης της μελέτης σε εξωτερικό μελετητικό γραφείο, να έχει θετική έκβαση, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα