Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι επιχειρηματίες του Αγίου Νικολάου ανησυχούν για τα λιγοστά κρουαζιερόπλοια

Οι επιχειρηματίες του Αγίου Νικολάου ανησυχούν για τα λιγοστά κρουαζιερόπλοια

Από

Ημερομηνία

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Νεραντζούλης εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος από την πτωτική πορεία του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν κάθε σεζόν στο λιμάνι μας.

«Πρέπει το θέμα της κρουαζιέρας να μπει επειγόντως στο τραπέζι, να συζητηθεί σοβαρά και να δούμε τι θα κάνουμε. Έχουμε, βέβαια, τον κ. Ι. Μπρα ως σύμβουλο για θέματα κρουαζιέρας με σύμβαση που έχει υπογράψει με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αλλά επιβάλλεται να δημιουργηθεί, αν είναι δυνατόν, ένα Γραφείο, που θα ασχολείται ενεργά και διαρκώς με το θέμα της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο. Δυστυχώς, μετά το πέρας κάθε τουριστικής σεζόν βρισκόμαστε και επαναλαμβάνομε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να γίνεται κάτι που να δείχνει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και μπορεί όντως τα αποτελέσματα ενός προγραμματισμού να φαίνονται μετά από δυο ή τρία χρόνια, αλλά η αναμονή και η προσδοκία για αυτά τα αποτελέσματα μετατίθεται τα τελευταία χρόνια από χρόνο σε χρόνο, ενώ κάθε χρόνο καταγράφουμε δραματική μείωση των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι μας. Αντίθετα, σε όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της Κρήτης, οι αριθμοί είναι διαρκώς αυξανόμενοι…», είπε ο κ. Νεραντζούλης και τόνισε ότι «η κρουαζιέρα βοηθά πάρα πολύ την τοπική αγορά και τα καταστήματα, αντικρούοντας σχετική, παλαιότερη δήλωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβού, ο οποίος είχε θέσει υπό αμφισβήτηση, αν τελικά το ισοζύγιο κόστους – οφέλους για την πόλη από την παρουσία των κρουαζιερόπλοιων, είναι θετικό.

Μπορεί πολλοί από τους επιβάτες να πηγαίνουν εκτός νομού εκδρομή, ένα ποσοστό επίσης θα πάει εκδρομή στη Σπιναλόγκα, αλλά οι υπόλοιποι θα παραμείνουν και θα περπατήσουν στην πόλη, όπως επίσης θα κάνουν και οι υπόλοιποι όταν επιστρέψουν από τις εκδρομές. Θα φάνε, θα πιούνε και θα αγοράσουν ένα σουβενίρ, τόνισε ο κ. Νεραντζούλης, επιμένοντας ότι επωφελείται συνολικά η τοπική αγορά από τους επιβάτες και τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι μας.

Παθητικό για την τοπική αγορά παραμένουν, βασικά, οι πελάτες των ξενοδοχείων με το σύστημα «all inclusive», είπε, ενώ χαρακτήρισε ως ελπιδοφόρο και μένει να επαληθευτεί, αν τελικά οι μισθώσεις διαμερισμάτων μέσω AirBnB, μετά από περαιτέρω επέκταση του συστήματος, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά της τοπικής αγοράς. Προς το παρόν, η αίσθηση είναι ότι λειτουργεί θετικά, αν και οι ένοικοι των διαμερισμάτων μαγειρεύουν και τρώνε κυρίως μέσα στα διαμερίσματά τους, εντούτοις βγαίνουν και έξω και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα