Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΠροχωρεί η τοποθέτηση του αγωγού από τον Χώνο μέχρι τον Αποσελέμη

Προχωρεί η τοποθέτηση του αγωγού από τον Χώνο μέχρι τον Αποσελέμη

Από

Ημερομηνία

Προχωρεί η τοποθέτηση του χαλύβδινου αγωγού στη σήραγγα που διανοίχθηκε προκειμένου να διοχετεύσει τα πλημμυρικά νερά από το Χώνο του Οροπεδίου Λασιθίου. Ήδη έχει τοποθετηθεί εσωτερικά της σήραγγας που έχει διάμετρο 4,10 μ., ο χαλύβδινος αγωγός σε μήκος 1.150 μ. από τα συνολικά 3.400 μ., που θα απαιτηθεί μέχρι να φτάσει στο φράγμα. Ο μεταλλικός αγωγός τοποθετείται με κλίση 15% σε όλη τη διαδρομή για να οδηγήσει με φυσική ροή το νερό από το Οροπέδιο Λασιθίου ως το φράγμα. Η σωλήνα αυτή έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει στο φράγμα, ετησίως, 15 εκατομμύριο κ.μ. νερού!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Στόχος, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Επιβλέπων και Διευθυντής Διαχείρισης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης  Α.Ε., Βαγγέλης Μαμαγκάκης, είναι να προλάβει ο εργολάβος να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του μέσα στο Δεκέμβριο του 2018, ώστε να είναι έτοιμος εγκαίρως και να προλάβουμε να παραλάβει τα νερά από τις βροχές στην περιοχή του Οροπεδίου, που θα καταλήξουν σο Χώνο. Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε τον Αύγουστο και, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου.

Διευκρίνισε ότι πέραν της τοποθέτησης και συγκόλλησης των τμημάτων του χαλύβδινου αγωγού, πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα, βάνες εξόδου, δικλείδες, τα συστήματα που προβλέπονται στην έξοδο της σήραγγας στην περιοχή Αβδού κλπ.

Αυτά παραλαμβάνονται την ερχόμενη εβδομάδα και θα τοποθετηθούν από τον ίδιο εργολάβο.

Επίσης στην είσοδο του νερού, στη σήραγγα, στο Χώνο, κατασκευάζεται ο πύργος υδροληψίας με τη λεκάνη, που επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου.

Ο σχεδιασμός του ΟΑΚ προβλέπει το έργο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το χειμώνα του 2018, με δυνατότητα να μεταφέρει ετησίως περίπου 15 εκατομμύρια κυβικά νερού, για να εμπλουτιστεί η λεκάνη του φράγματος Αποσελέμη.

Από το νερό αυτό προσδοκούν να καλύψουν ζωτικές ανάγκες σε ύδρευση, τρεις δήμοι:  Hρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα