Συμμετοχή Γυμνασίου Κριτσάς στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας
Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ στον Αγ. Νικόλαο για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Μεταστέγαση των γραφείων της ΔΑΕΑΝ
Τα Κάλαντα του Λαζάρου από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας
Εκδήλωση του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Νεάπολη με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό
Διευθέτηση της παραλίας ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν
Η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Λ. Τερζή για τα Αιολικά Πάρκα σε περιοχές της Σητείας
Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου
Ρέιτσελ: Βλέπω παντού πολέμους, μάχες, θάνατοι, μίσος, για τις πατρίδες.
Η Κρητική Διατροφή στη Σχολή Γονέων του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας
Τροχαίο ατύχημα μέσα στο τούνελ στο δρόμο Αγ. Νικόλαος-Καλό Χωριό

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ξέμεινε από καύσιμα και τερματίζει την αποστολή του

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έμεινε από καύσιμα και θα “αποστρατευτεί” μετά από μια αποστολή που κράτησε 9,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εντόπισε χιλιάδες εξωπλανήτες και έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα για ηλιακά συστήματα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, ανακοίνωσε απόψε τη NASA.

Το Κέπλερ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 156 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Όταν οι μηχανικοί της αποστολής σβήσουν τους ραδιοπομπούς του, θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τον πλανήτη, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το τηλεσκόπιο αποκάλυψε την τεράστια ποικιλία των πλανητών πέρα από το Γαλαξία μας και οι ανακαλύψεις του δείχνουν ότι τα μακρινά ηλιακά συστήματα διαθέτουν δισεκατομμύρια πλανήτες. Βοήθησε επίσης να εντοπιστεί το πρώτο φεγγάρι εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος. Χάρη σ’ αυτό ανακαλύφθηκαν περισσότεροι από 2.600 εξωπλανήτες, από τους 3.800 που έχουν εντοπιστεί συνολικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η αποστολή του Κέπλερ ξεκίνησε το 2009. Το 2013 παρουσίασε μια μηχανική βλάβη στο σύστημα που ελέγχει τον προσανατολισμό του, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να το διατηρήσουν σε λειτουργία. Τώρα όμως ξέμεινε από τα καύσιμα που είναι αναγκαία για να συνεχίσει και αποφασίστηκε να “συνταξιοδοτηθεί”.

“Μολονότι είναι μια λυπηρή εξέλιξη, δεν είμαστε καθόλου δυσαρεστημένοι με την απόδοση αυτής της εκπληκτικής μηχανής. Τα εννιάμισι χρόνια πτήσης του Κέπλερ ήταν χρόνος υπερδιπλάσιος από τον αρχικό στόχο”, εξήγησε ο Τσάρλι Σόμπερ, μηχανικός της NASA, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Διάδοχος του Κέπλερ στην εξερεύνηση του διαστήματος είναι το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο για μια διετή αποστολή συνολικού κόστους 337 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η NASA εκτόξευσε το Κέπλερ στις 6 Μαρτίου 2009 με σκοπό να μάθει αν πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, είναι σπάνιοι ή συνηθισμένοι σε άλλα ηλιακά συστήματα. Το τηλεσκόπιο βρήκε 2.681 επιβεβαιωμένους τέτοιους πλανήτες και άλλους 2.899 “υποψήφιους” – συνολικά 5.580. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι περίπου 50 που είναι ίδιου μεγέθους και θερμοκρασίας με τη Γη.

“Ουσιασικά, το Κέπλερ άνοιξε την πύλη για την εξερεύνηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα”, σχολίασε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist