Οι επισκέπτες πάνε στην Ελούντα και την Πλάκα για τη Σπιναλόγκα. Πάνε στην Κριτσά για τη Λατώ, την Κερά, το φαράγγι και τα δυο μουσεία. Για τί θα μπορούσαν να επισκεφτούν τα Λακώνια; Και εκεί για τα μουσεία σχολικής ζωής και οχημάτων εποχής, αλλά ίσως και για τους οκτώ ιστορικούς ανεμόμυλους (στην ευθεία πίσω από το ΤΕΙ);

Ξεκινώντας από τις Κακοκάμωτες (Άγιο Μηνά) ακολούθησα πορεία δυτική μέχρι τον οικισμό Βλάχηδες. Στην επιστροφή πέρασα δίπλα από τους οκτώ παλιούς ανεμόμυλους, που κάποτε δάμαζαν τον άνεμο προσφέροντας την ενέργεια που χρειάζονταν οι άνθρωποι κυρίως για το άλεσμα. Σε τρεις από αυτούς υπάρχουν ακόμα οι ξύλινοι μηχανισμοί λειτουργίας τους, ενώ υπάρχει και ένας που διαθέτει φτερωτή και πανιά.

Θα πρέπει οι μύλοι αυτοί να διατηρηθούν και να αναγνωριστούν ως νεότερα μνημεία από την αρμόδια Εφορία Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Θα μπορούσαν, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, να γίνουν σημαντικό σημείο επίσκεψης των Λακωνίων.
ΛΕΩΝ.Κ.