Παρουσία αρκετών μελών έκοψε χθες Κυριακή στην Σητεία την βασιλόπιτα ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Λασιθίου. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Την βασιλόπιτα ευλόγησαν οι πατέρες Νικόλαος Παθιάκης, Νικόλαος Σφενδουράκης και Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, ο οποίος ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία σε όλους μεταφέροντας και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα

Τους παριστάμενους καλωσόρισε αρχικά το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων από την Σητεία κ. Βίκη Κουτάντου. Στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην διαρκή οικονομική κρίση, που βρίσκεται η χώρα μας και έχει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του πληθυσμού.

«Είναι σημαντικό αυτό γιατί η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας συνδέεται άμεσα με την πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Η Ελλάδα σήμερα είναι η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ε.Ε. Λέμε ότι μία χώρα είναι γερασμένη, όταν ο πληθυσμός άνω των 65 ξεπερνάει το 10% του συνολικού. Στην Ελλάδα ξεπερνάει το 21%. Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, το 2025 θα είμαστε 500.000 λιγότεροι και το 2050 θα είμαστε λιγότεροι 2,5 εκατομμύρια. Αυτό γιατί έχουν μειωθεί οι γεννήσεις, υπάρχουν πολλά άτεκνα ζευγάρια και πολλοί εργένηδες.

Τα τελευταία τέσσερα- πέντε χρόνια οι θάνατοι είναι σημαντικά περισσότεροι από τις γεννήσεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν πλέον τις 90.000 ανά έτος, όταν πριν από 15 χρόνια ξεπερνούσαν τις 100.000 και στην δεκαετία του 70 πάνω από 150.000. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φύγει για το εξωτερικό περισσότεροι από 500.000 νέοι πτυχιούχοι που θα ζήσουν σε μία άλλη χώρα, το πρόβλημα για την χώρα μας είναι οξύ».

Η κ. Κουτάντου τόνισε ότι «οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι πρέπει να νιώθουν περήφανοι που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναπληρώνουν το κενό στις άτεκνες οικογένειες και εργένηδες. Αν θέλουμε να μιλάμε για πρόοδο κι ανάπτυξη στην χώρα μας, πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος την αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική, αντιοικογενειακή πολιτική και να σταθεί δίπλα μας με περισσότερη στοργή, αγάπη και φροντίδα, όπως εξάλλου ορίζει και το Σύνταγμα, που κάνει ειδική μνεία για την στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων».

Αλληλεγγύη και σύμπνοια

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Λασιθίου κ. Γιώργος Χαβάκης στην συνέχεια καλωσόρισε κι ευχαρίστησε με την σειρά του τους παριστάμενους. Υπογράμμισε ότι πρωταρχική αξία ενός κοινωνικού συλλόγου είναι η αλληλεγγύη, που αποτελεί και το βασικό μήνυμα της κοπής της βασιλόπιτας.

Ο κ. Χαβάκης δεν έκρυψε την χαρά του για την ίδρυση του Συλλόγου το 2010, για όλο το Νομό. «Είναι συμβολικό, αλλά ουσιαστικό. Ό,τι κάνουμε είναι καλό να το κάνουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός της παρουσίας στην εκδήλωση μελών από άλλες περιοχές του νομού, όπως την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο. «Είμαστε περήφανοι για τον παλλασιθιώτικο χαρακτήρα του Συλλόγου μας, που με όποιες δυνάμεις έχει προσπαθεί να βοηθήσει την κοινωνία και ειδικότερα τους έχοντες τρία παιδιά. Δεν έχει καμία αντιπαράθεση με κανένα άλλο Σύλλογο, για παράδειγμα τους πολύτεκνους. Δεν υπάρχει μία πίτα που προσπαθούμε να πάρουμε, το αντίθετο θέλουμε να συνεισφέρουμε για να την κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη για όλους. Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό να έχουμε σύμπνοια σε όλο το Νομό».

Αναφέρθηκε ακολούθως στις προσπάθειες του Συλλόγου Τριτέκνων, όπως είναι οι επαφές και τα αιτήματα προς τους δήμους του Νομού για μείωση των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης, προς αρμοδίους για μείωση στις τιμές των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ, των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τις προσπάθειες σε θεσμικό επίπεδο κι άλλες δράσεις. «Αυτό που θέλουμε από τους τρίτεκνους, από όλους εσάς είναι να έχουμε σύμπνοια, να αγωνιζόμαστε για ό,τι μας απασχολεί», επεσήμανε ο κ. Χαβάκης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Σητείας Λεωνίδας Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Παύλος Χριστοδουλάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Δελημπαλταδάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Καραμανωλάκης και εκ μέρους του Συλλόγου Πολυτέκνων Σητείας η κ. Μαρία Γιατζάκη. Στο σύνολό τους εστίασαν στην αναγκαιότητα στήριξης από την πολιτεία, αλλά και όλων γενικότερα προς τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τους ανθρώπους που επενδύουν στη ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης. Μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ. στο Λασίθι κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ