Αρχική Άλλα νέα Ελλάδα Eurogroup: Πολιτικά ρίσκα σκιάζουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Να επιταχυνθούν οι...

Eurogroup: Πολιτικά ρίσκα σκιάζουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Τα Κράτη Μέλη της ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να αντισταθμίσουν τα διεθνή πολιτικά ρίσκα, που έχουν ανακύψει σε σχέση με την  ανάπτυξη, σύμφωνα με την παρουσίαση των συζητήσεων των Υπουργών Οικονομικών, που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών πραγματοποίησαν ανασκόπηση των ενδιάμεσων χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν και κατέγραψαν ότι παρά την «επιβράδυνση στην ανάπτυξη», τα θεμελιώδη των οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν σταθερά και ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι κυρίως «πολιτικού χαρακτήρα». Συμφώνησαν τέλος ότι τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα εν λόγω ρίσκα.

Αξίζει να σημειωθεί, καθώς ένα από τα πολιτικά ρίσκα είναι και το Brexit, η Ιρλανδία συγκεκριμένα κλήθηκε να λάβει μέτρα για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην οικονομίας της από αυτό – σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται από την  Ιρλανδική κυβέρνηση. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής τους  παρακολούθησης και το eurogroup γενικώς συμπέρανε ότι η πορεία τους είναι εξαιρετικά καλή και «η κρίση για τις δύο χώρες είναι μακρινή ανάμνηση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Σεντένο».

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλιγκ παρέθεσε τη δική το ανάλυση για το ό,τι η επιβράδυνση δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, τονίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για «κανονικοποίηση» και όχι για πορεία προς πιθανή ύφεση, εξηγώντας ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να υποστηριχθεί περαιτέρω από αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, αλλά και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Παραγωγική η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ειδική συζήτηση για τον «προϋπολογισμό της ευρωζώνης», οι Υπουργοί συζήτησαν για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και την προστασία επενδύσεων, ως δύο βασικές κατευθύνσεις που θα μπορούσε αυτός να εξυπηρετήσει. Τόσο ο Πρόεδρος Σεντένο όσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση και ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση στο επίπεδο του eurogroup αφορά το πως θα μπει «αυτή η δημοσιονομική δυνατότητα, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» με θεσμικά ορθό τρόπο.

Π.Μοσκοβισί: «παραγωγική η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης». «Πολλές ερωτήσεις των Υπουργών για τους τρόπους χρηματοδότησης και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι δύο κατευθύνσεις», ανέφερε ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Έκανε δε λόγο για καλό κλίμα και για τελική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τα Κράτη Μέλη.

Η αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε Ελλάδα και Ισπανία δεν συζητήθηκε.

Μ.Σεντένο: «δεν συζητήσαμε για αυτές τις χώρες (Ελλάδα και Ισπανία) στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι πάντοτε απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός των δημοσιονομικών πολιτικών».

Από την πλευρά του ο Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι, το ζήτημα δεν συζητήθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές, το ζήτημα έχει να κάνει με τις εθνικές ισορροπίες, αφορά τις εθνικές επιλογές και είναι ένα από τα θέματα πάνω στα οποία η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πολιτική.

Ο Κ.Ρέγκλιγκ σημείωσε ότι η σχετική εκταμίευση του 1δις των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS και SMPs) θα βασιστεί σε συζήτηση της επόμενης συνεδρίασης του eurogroup. Ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα για τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα μερικές εβδομάδες να τα αντιμετωπίσουν». Τόνισε δε ότι ο ίδιος και οι θεσμοί είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα πριν από την εκπόνηση της σχετικής εισήγησης/ έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.
www.real.gr