Η συλλογική προσπάθεια απέναντι στις εξαρτήσεις θα πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο μια υγιή κοινωνία χωρίς «ουτοπικούς παράδεισους» και φαινομενικά αθώες εξαρτήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από την επιστημονική ημερίδα με θέμα «αλκοόλ και νέοι» που έγινε στο Επιμελητήριο Λασιθίου και χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή του κοινού, δείγμα της σημασίας που έχει το θέμα.

Όπως τονίστηκε, το φαινόμενο της κατάχρησης του αλκοόλ εμφανίζεται ήδη από τις ευαίσθητες ηλικίες κάτω των 11 ετών.  Τα ποσοστά της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ από τους εφήβους των 15 ετών αγγίζουν το 70%, δίνοντας τη ώθηση να ενταθούν οι προσπάθειες για την σωστή ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σε καίρια ζητήματα, αγωγής και προαγωγής της υγείας, όπως εκείνα των καταχρήσεων, κάπνισμα, κακή διατροφή, ναρκωτικά, αλκοόλ, κ.α.

«Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ, πρωτίστως σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την συνέπεια τους σε κάθε τι που θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» μπορεί ακόμη να φωτίζει το δρόμο και να δείχνει την αξία της πρόληψης», είπε η  επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνη της ημερίδας Μαρίζα Λαμπράκη, Αν. Συντονίστρια προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής υγείας και Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ του ΓΝΑΝ (MPH, MSc Bioethics).

Στο πλαίσιο της ημερίδας η Άννα Κασσωτάκη Νοσηλεύτρια MSc, Αναισθησιολογικού τμήματος ΓΝΑΝ, προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος «Αλκοόλ και Νέοι» της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και το ρόλο που διαδραματίζει στην μείωση των εξαρτήσεων και την προσπάθεια εξάλειψης τους.

Ο Νικόλαος Χρύσανθος Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Α΄ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του ζητήματος της Αλκοολικής Ηπατοπάθειας, με δεδομένο ότι το αλκοόλ ενοχοποιείται για περισσότερες από 200 ασθένειες και με το 100% των ανθρώπων που κάνουν μακροχρόνια χρήση να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηπατοπάθειας (κίρρωση, καρκίνο) και τα ποσοστά των ασθενών με κίρρωση ήπατος στην Κρήτη να αγγίζουν το 60%.

Ο Ειδικός Γενικής Ιατρικής Γιώργος Πατεράκης, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση σχετικά  με το ζήτημα του αλκοόλ και την συσχέτιση του με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η αξία της οποίας περιγράφεται ήδη από τον νόμο του ΕΣΥ το 1983 και σε όλους τους μεταγενέστερους νόμους, αλλά δεν έχει ακόμη εδραιώσει τον ρόλο της στο χώρο της υγείας, ένα ρόλο καίριο, εκείνο της πρόληψης, της προαγωγής και της ενημέρωσης των πολιτών.

Η κα Λαμπράκη ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα καθώς και την καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια σπουδών του ΠΜΣ Βιοηθική και του Εργαστηρίου Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταυρούλα Τσινόρεμα που έθεσαν την ημερίδα υπό την αιγίδα τους. «Να σημειωθεί πως η 7η ΥΠΕ Κρήτης ξεκίνησε από το 2016 τα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και έθεσε τις βάσεις για την ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο συμμετέχουμε εξ αρχής με το πρόγραμμα «Αλκοόλ και Νέοι» και τους ευχαριστούμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και σε όλους τους ομιλητές που από την πρώτη στιγμή ήταν θετικοί στην υλοποίηση αυτής της ημερίδας», τόνισε η Κα Λαμπράκη και ευχαρίστησε παράλληλα την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, το Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το ΓΝ-ΚΥ Νεαπόλεως «Διαλυνάκειο», τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου και την ΕΝΕ 5ο ΠΤ Κρήτης ως υποστηρικτές της ημερίδας καθώς και τους χορηγούς που συνέδραμαν καθοριστικά για την υλοποίηση της.

«Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους εκπροσώπους καθηγητές των σχολείων καθώς και στις επιτροπές των μαθητών τους», σημείωσε.

Η συντονίστρια των προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής υγείας στην κατακλείδα της ομιλίας της επεσήμανε πως «η κατάχρηση του αλκοόλ δεν αποτελεί μια απόδειξη δύναμης, υπεροχής, μαγκιάς, το αντίθετο μάλιστα. Είμαστε ανθρωποκεντρικοί, η άμεση προτεραιότητα και το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, όμως ο απώτερος σκοπός πρέπει να είναι το κοινωνικό σύνολο. Η θυσία του μέλλοντος μας δεν μπορεί να γίνεται για κάτι εφήμερο και μικρό. Δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να είμαστε «άξιοι για την ευτυχία» όπως λέει κι ο μεγάλος φιλόσοφος του διαφωτισμού Ιμμάνουελ Κάντ. Θα το ερμηνεύσουμε απλά, να μην επιζητούμε εκείνο το μικρό που θα μας βγάλει ουτοπικά από τα αδιέξοδα μας αλλά εκείνο που θα μας οδηγήσει σε ένα αισιόδοξο και φωτισμένο μέλλον. Η ύπαρξη μας είναι μοναδική, όμως παίρνει αξία μέσα από τους δεσμούς που αναπτύσσουμε ως άνθρωποι. Είμαστε ελεύθεροι, αλλά η ελευθερία μας δεν είναι αυθαίρετη, τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων», επεσήμανε η κα Λαμπράκη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ