Αρχική _Τοπικά νέα Ιεράπετρα Αφιερωμένη φέτος στον Ερωτόκριτο η τετραήμερη Γιορτή Βιβλίου στην Ιεράπετρα

Αφιερωμένη φέτος στον Ερωτόκριτο η τετραήμερη Γιορτή Βιβλίου στην Ιεράπετρα

Από

Ημερομηνία

Για έκτη συνεχή χρονιά η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και την ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ Ιεράπετρας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Φέτος την αφιερώνει στον Ερωτόκριτο, στα πλαίσια του Έτους Ερωτόκριτου.

Το τετραήμερο της Γιορτής Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί 20-23 Απριλίου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά, όπως το ανακοίνωσε η Μορφωτική Στέγη έχει ως εξής:

* Σάββατο του Λαζάρου 20 Απριλίου:

Το πρωί μοιράζουμε τα «Λαζαράκια» και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Έναρξη των εορτών με βραδιά αφιερωμένη στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Τί κάνουμε αυτά τα 6 χρόνια γιορτής βιβλίου. Χαιρετισμός και σχολιασμός από τη Γεωργία Μετινίδου- Μαρκοπούλου, πρόεδρος της ΜΣΙ.

Α] Παρουσίαση του έργου του μεγάλου μας ποιητή και της εποχής του με επίκεντρο τον «Ερωτόκριτο» από τον κ. Μανόλη Λιανάκη φιλόλογο και πρώην πρόεδρο της ΜΣΙ. Παράλληλα η κ. Λία Λιανάκη κάνει εικονιστική αφήγηση του έργου.

Β] Παραδοσιακές μελωδίες του Ερωτόκριτου στην Ανατολική Κρήτη. Παρουσίαση από τους κ. Βαγγέλη Βαρδάκη και Νίκο Μαστοράκη. Τραγούδι η κ. Μαριάνα Λιανάκη.

Γ] Απαγγελία κομματιών του ποιήματος από μέλη της Λέσχης βιβλίου Ιεράπετρας και από μέλη της ΜΣΙ κ. Ιωσηφίνα Φαφουτάκη και Ελένη Διακάκη.

Συντονίστρια η κ. Πέπη Χαροκοπάκη Μεντζάκη.

Στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στις 6 μ.μ.

* Κυριακή των Βαΐων 21 Απριλίου:

Στη βιβλιοθήκη «Μαρία Λιουδάκι» 10.00-11.00 π.μ. συνάντηση των πέντε Βιβλιοθηκών: Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκι», Καβουσίου (Μνήμη Γεωργίου Μαυρογιαννάκη), Λαϊκή δανειστική Βιβλιοθήκη Σταυροχωρίου, «Καλαϊτζάκειος» Μαλών και Δημοτική δανειστική Βιβλιοθήκη «Ωλέριος» Μεσελέρων. Κοινή παρουσίαση των σπάνιων βιβλίων τους.

Ανοιχτή συζήτηση: Θέσεις, απόψεις καταθέσεις για την καλύτερη συνεργασία τους.

Προεδρείο: Γεωργία Μετινίδου Μαρκοπούλου, Πόπη Δερμιτζάκη Λιναρδάκη, Κρυσταλία Πλακαντώνακη Διακάκη.

Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, 11 π.μ.-1 μ.μ.1

 

* Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου:

Με την συμμετοχή του εκδοτικού οίκου «Οσελότος» παρουσιάζεται το βιβλίο της κ. Μαρίας Κοκοτάκη «Άγγελοι Σιωπής». Παρουσιάζουν ο κ. Νίκος Κοσμαδάκης δημοσιογράφος και η κ. Κυριακή Παντουβάκη εκπαιδεύτρια στο ΚΔΑΠ μουσικοκινητικής του Δήμου.

Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, 6 μ.μ.

* Μ. Τρίτη 23 Απριλίου:

Πώς κατασκευάζεται ένα βιβλίο από την σύλληψη της ιδέας έως το τύπωμα. Συνεργασία με την Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Παρουσίαση του παραμυθιού «Το μικρό ελαφάκι» της κ. Δέσποινας Φανιδάκη από τους κ. Ειρήνη Μαρκοπούλου, που έκανε και την εικονογράφηση του βιβλίου, και τον κ. Παναγιώτη Μυλωνάκη. Απαγγελία παραμυθιού από το Γιώργο Μαρκάκη. Για παιδιά και μεγάλους.

Κλείνουμε το τετραήμερο πάλι με «Ερωτόκριτο» με την συμμετοχή μαθητών της Μουσικής σχολής του Δήμου της Ιεράπετρας. Παραδοσιακά όργανα παίζουν: Θανάσης Μπαρκαλάκης, Στέφανος Ανδρουλιδάκης, Μύρων Τάκης, Μανώλης Λιαπάκης, Αντώνης Καέπου. Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, 6 μ.μ.

Κατά την διάρκεια του τετραημέρου θα γίνει έκθεση των Λασιθιωτών συγγραφέων, η έκθεση των σπάνιων και μη δανειζόμενων βιβλίων από τις πέντε βιβλιοθήκες που προαναφέρθηκαν και Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη. Στη Βιβλιοθήκη «Μαρία Λιουδάκι».

Επισκέψεις τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης, 10 π.μ.- 1 μ.μ. και 6-8 μ.μ.

Επιμέλεια εκθέσεων: Πόπη Δερμιτζάκη Λιναρδάκη, Μαρία Αγιασοφίτη, Πόπη Χρυσάκη Κεχαγιαδάκη, Μαρία Κουτσοποδιώτη Παναγιωτίδη.

 

 

Πρόσφατα άρθρα