Αρχική Άλλα νέα Υγεία Nέο φάρμακο για το μελάνωμα

Nέο φάρμακο για το μελάνωμα

Ευοίωνα είναι τα νέα  της επιστήμης για το μελάνωμα που είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Η ανοσοθεραπεία δίνει ελπίδες στους ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη μορφή της νόσου.

Παγκοσμίως, η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες καθώς το 2018 κατεγράφησαν  περισσότερες από 287.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος και ενώ 60.000 άνθρωποι πέθαιναν εξαιτίας της νόσου.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην Ευρώπη είναι πλέον διαθέσιμη ως επικουρική θεραπεία σε ενήλικους ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III και με συμμετοχή των λεμφαδένων, το pembrolizumab, μια ανοσοθεραπεία μετά από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ, KEYNOTE-054, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση του pembrolizumab επιμηκύνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου, μειώνοντας κατά 44%  τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου ή θανάτου συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, στον συνολικό πληθυσμό των ασθενών με χειρουργικά εξαιρέσιμο υψηλού κινδύνου μελάνωμα σταδίου III.  Έτσι, το pembrolizumab αποκτά την πρώτη έγκριση ως επικουρική θεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαθέτει ήδη ένδειξη ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του προχωρημένου (ανεγχείρητου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενήλικες.

«Οι ασθενείς με μελάνωμα, ιδιαίτερα οι ασθενείς με νόσο σταδίου ΙΙΙ, εμφανίζουν συχνά υψηλό κίνδυνο υποτροπής και η μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με τον EORTC και την MSD κατέδειξε σημαντική μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου μετά από πλήρη χειρουργική εξαίρεση του μελανώματος», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ. Alexander Eggermont, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου Gustave Roussy, καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Saclay του Παρισιού. «Η συγκεκριμένη έγκριση για επικουρική θεραπεία σηματοδοτεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στη θεραπεία του μελανώματος», κατέληξε ο καθηγητής.
www.real.gr