Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Κρήτη διαβάσαμε στην «Καθημερινή» με τον τίτλο «Ξέρουν από φιλοξενία». Υπάρχει αναφορά σε 10 ξενοδοχεία της Κρήτης που ξεχωρίζουν για την ταυτότητά τους.

Από αυτά τα 4 βρίσκονται στο νομό Λασιθίου. Και είναι τα εξής:

Focus στην Τέχνη: Minos Beach Art hotel: Από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα διατηρεί μια στενή σχέση με την τέχνη, φιλοξενώντας μια υπαίθρια συλλογή με έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Εντυπωσιακά γλυπτά και ανατρεπτικά installations βρίσκονται απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του ξενοδοχείου στους εξωτερικούς χώρους.

Το αγαπημένο των ταξιδιωτών: Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa: Οι αναγνώστες του περιοδικού Conde Nast Traveler το ανέδειξαν πέρυσι ως το έκτο κορυφαίο θέρετρο στην Ευρώπη, ενώ το Travel+Leisure το κατέταξε τρίτο στη λίστα με τα καλύτερα θέρετρα στην Ελλάδα για το 2018. Διακρίσεις που σίγουρα δεν εκπλήσσουν, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις πολυτελείς του ανέσεις, το εκλεπτυσμένο στιλ, αλλά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Το αρχιτεκτονικό στολίδι: Daios Cove Luxury Resort and Villas: Φωλιασμένο σε μια μικρή πλαγιά κοντά στον Άγιο Νικόλαο, το Daios Cove σχεδιάστηκε από τον «αρχιτέκτονα των ξενοδοχείων» στην Ελλάδα, Βαγγέλη Στυλιανίδη του γραφείου 3SK. Διακρίνεται για την πλήρη ένταξη στο φυσικό περιβάλλον. Η λειτουργικότητά του είναι δεδομένη και η όψη του εντυπωσιακή.

Η αειφόρος προσέγγιση: Aspros Potamos Houses, Πεύκοι: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η 8χρονη, τότε, Μυρτώ Μπότσαρη εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της στον Άσπρο Ποταμό, το ερειπωμένο μετόχι στους πρόποδες του φαραγγιού των Πεύκων, σε απόσταση 1,5 χλμ. από τον Μακρύ Γιαλό. Μαζί με μερικές παρέες Αυστριακών χίπηδων, που εργάζονταν με συμβολικό μισθό και ως αντάλλαγμα είχαν δωρεάν διαμονή και φαγητό, άρχισαν να ανακαινίζουν τα παρατημένα πέτρινα σπίτια, να επισκευάζουν τις σκεπές και να δέχονται τους πρώτους επισκέπτες. Ο ξενώνας, τον οποίο πλέον διαχειρίζεται η Μυρτώ, έχει δέκα κατοικίες, που καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ