Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στο πατάρι του κοσμηματοπωλείου “to skouliki”, στην ανηφόρα της Νομαρχίας του Αγίου Νικολάου, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Άγγελου Σπάρταλη με τον ιδιόρρυθμο τίτλο «Εγώ ή η κυρία Βάσω;».  Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κυρίως μικρά σε μέγεθος, αμφιπρόσωπα έργα, αλλά και μεγαλύτερα, καθώς και ζωγραφικά έργα πάνω σε πέτρα. Όλα τα έργα, ανεξαιρέτως,  εκτίθενται για πρώτη φορά και αποτελούν μια συμπαγή ενότητα. Η δημιουργία των έργων έγινε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, τις οποίες μας περιγράφει γλαφυρά ο δημιουργός τους στο ακόλουθο συνοδευτικό κείμενο:

Το δωμάτιό της κυρίας Βάσως θα ανακαινίζονταν σύντομα και γι’ αυτό ήταν άδειο. Το κρεβάτι και τα λιγοστά έπιπλα είχαν μετακινηθεί έξω, στον διάδρομο. Μόνο καμιά δεκαπενταριά κάδρα κρέμονταν ακόμα στους τοίχους, τίποτα άλλο δεν είχε απομείνει εκεί μέσα. Αυτά τα κάδρα, μικρά σε μέγεθος, περιείχαν απλοϊκά χειροποίητα κεντήματα της κυρίας Βάσως, ηθογραφικού ή απλού διακοσμητικού χαρακτήρα: Ο τσολιάς να χορεύει με την Ηπειρώτισσα, ο τσομπάνης με τη γκλίτσα και το σκυλί, το παιδάκι να προσεύχεται γονατιστό σε ένα κεράκι, ένα πουλάκι και λουλούδια, πολλά λουλούδια.

Συνέχιζα να παρατηρώ τη θεματογραφία των κεντημάτων και τότε και ξαφνικά, το εντελώς άδειο από έπιπλα δωμάτιο με τα καδράκια κρεμασμένα επιμελώς στους τοίχους και το άπλετο διάχυτο φως που έμπαινε από το παράθυρο, έδωσε σε ‘μένα εκείνη την εντύπωση μουσείου, για την ακρίβεια, την εντύπωση μίας εικαστικής έκθεσης σε γκαλερί! Μιας εικαστικής έκθεσης στην οποία μόνο εγώ παραβρέθηκα, καθώς ήμουν ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που την αντιλήφθηκα ως τέτοια. Βρισκόμουν, μοναδικός καλεσμένος, στα εγκαίνια αλλά ταυτόχρονα και στο φινισάζ -που λέμε γαλλιστί- στο τελείωμα δηλαδή της έκθεσης. Μετά από λίγο, αποκαθήλωσα τα καδράκια, τα χώρεσα όλα με δυσκολία στην αγκαλιά μου και βγήκα έξω από το δωμάτιο.

Τα φορτώθηκα, λοιπόν, τα καδράκια. Και τώρα τί κάνουμε; Να τα πουλήσω, ούτε λόγος. Να τα χαρίσω, δεν ήθελα. Να χρησιμοποιήσω τις άριστα διατηρημένες χειροποίητες ξύλινες κορνίζες τους σε δικά μου έργα, αυτό μάλιστα! Αλλά μ’ έπιασε ντροπή, ντροπή για τον κόπο της αρχόντισσας της κυρίας Βάσως. Και λέω μέσα μου -αλλά κι απ’ έξω μου- να μην τα πετάξεις τα κεντητά αυτά που με τόσο κόπο κεντήθηκαν κι ας είναι απλοϊκά,  κι ας μην είναι μοντέρνα σαν τα μούτρα σου. Να τα βάλεις και πάλι στην κορνίζα τους, αλλά από πίσω, να τα διαφυλάξεις από άλλους τυμβωρύχους, όμοιους με ΄σένα, με κάλυψη… τα δικά σου δήθεν μοντέρνα έργα. Και σε 100, 200 ή και 500 χρόνια, ας αποφασίσει επιτέλους η ανθρωπότητα ποιός από τους δυο μας θα πηγαίνει από μπροστά, όταν ο άλλος θα είναι από πίσω. Εγώ ή η κυρία Βάσω;

Εγκαίνια: Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, στις 19:00

Διάρκεια: Έως και 31 Αυγούστου

Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο, 10:00-14:30 & 17:30-22:00, Κυριακή κλειστά

Διεύθυνση: Κοσμηματοπωλείο «to skouliki», Ηρώων Πολυτεχνείου 1, στην ανηφόρα της Νομαρχίας.