Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου Αγίου Νικολάου κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο το Αστυνομικό Τμήμα Νεαπόλεως συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο του Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρει η ΑΝΑΤΟΛΗ στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκε η απόφαση 14/75/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε προεδρεύοντος του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δημ. Σκαλτσούνη, με την οποία ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 για την «αναδιάταξη – αναδιοργάνωση» των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, κατά το μέρος που καταργούσε το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο δέχθηκε ότι κατά τον σχεδιασμό των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή, δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι τοπικές ιδιομορφίες της, τα εγκληματολογικά δεδομένα, η ύπαρξη καταστήματος κράτησης, η λειτουργία των δικαστηρίων, στοιχεία που είχαν τεθεί υπ’ όψη της Ελληνικής Αστυνομίας με έγγραφα τόσο του Δήμου Αγίου Νικολάου, όσο και της Εισαγγελίας και του Προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου, τα οποία, άλλωστε, είχαν ζητηθεί κατά το σχεδιασμό και απαιτούνταν για να αξιολογηθούν οι νέες δομές διάρθρωσης και λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει επίσης αναφορά στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οπότε και απαιτείται αυξημένη αστυνομική δύναμη για τη δημόσια ασφάλεια.

Μετά την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία είναι αμετάκλητη, θα πρέπει να ακολουθήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα νέα νομοθετική ρύθμιση που να συνεκτιμά τα δεδομένα αυτά, τα οποία δεν είχαν συνεκτιμηθεί σε πρώτη φάση.

Άλλωστε το Αστυνομικό Τμήμα Νεαπόλεως λειτουργούσε σε κτίριο που διατίθεται δωρεάν στην πολιτεία και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με ενοίκια.

Υπενθυμίζομε ότι στη Νεάπολη παραμένει η έδρα του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου και ο Σταθμός Τροχαίας Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης που υπάγεται διοικητικά στο  Τμήμα Τροχαίας Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης, με έδρα τη δημοτική ενότητα Λαππαίων του Δήμου Ρεθύμνης.

  • Δείτε ΕΔΩ τη δήλωση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού για το θέμα.