Πολλή συζήτηση έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου με αφορμή αίτηση της εταιρείας «Άλφα Μαρίν Α.Ε.», η οποία σκοπεύει να κάνει επέκταση στο ξενοδοχείο 5 αστέρων, «Saint Nicolas Bay» ιδιοκτησίας της, στον Όρμο. Η εταιρεία ασκώντας το δικαίωμα που της δίδει ο νόμος, πρότεινε την παραχώρηση στο Δήμο εντός του οικισμού Αμμουδάρας οικοπέδου 845 τ.μ. μεταφέροντας τον αντίστοιχο συντελεστή δόμησης στην έκταση που διατηρεί την πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα, όπου θέλει να εκδώσει πολεοδομική άδεια επέκτασης.

Το επίμαχο σημείο της αίτησης, για το οποίο υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Κουνενάκη και του δημάρχου, ήταν ότι η εταιρεία ζητά συγχρόνως τη μετατροπή της παραχώρησης γης (του οικοπέδου των 845 τ.μ. στην Αμμουδάρα), σε χρήμα και την καταβολή της αντίστοιχης χρηματικής αποζημίωσης προς το Δήμο, υπολογιζόμενη σύμφωνα με τις διατάξεις περί απαλλοτριώσεων. Η μειοψηφία επέμεινε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να αποδεχθεί τη μετατροπή της έκτασης και να εισπράξει χρήματα, αλλά να πάρει το παραχωρούμενο οικόπεδο εντός του οικισμού Αμμουδάρας, μιας και είναι διαπιστωμένο το μεγάλο έλλειμμα γης για να καλύψει ανάγκες για κοινόχρηστους και κοινωφελείς σκοπούς, εντός σχεδίου του οικισμού και να το αξιοποιήσει ανάλογα.

Ο εκλεγμένος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Κοκκίνης, εξηγώντας ότι «το αίτημα για αναβολή λήψης απόφασης επί του συγκεκριμένου θέματος δεν έχει σχέση με το αν ενδιαφερόμαστε εμείς ή εσείς περισσότερο για τον τόπο. Δεν επιδιώκουμε να καθυστερήσουμε καμία επένδυση. Ζητήσαμε την αναβολή για να έχουμε βαθύτερη γνώση και επ’ αυτού του θέματος. Κρίνουμε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί το Σεπτέμβριο». Ο κ. Κοκκίνης κάλεσε τη δημοτική αρχή «να αποστεί από την αντίληψη ότι αυτή έχει ενδιαφέρον για τον τόπο που εμείς δεν έχουμε».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός απάντησε ότι το τί θα πάρει ο Δήμος από την εταιρεία (οικόπεδο ή χρήμα) θα συζητηθεί σε επόμενη φάση, από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο και ότι η παρούσα απόφαση του Δ.Σ. αφορά την αποδοχή της πρόβλεψης του νόμου για μετατροπή της γης σε χρήμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αλλά και των δύο συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας, ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας που προγραμματίζει την επέκταση του ξενοδοχείου με μεταφορά συντελεστή δόμησης στον Όρμο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ