Κάποτε η θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Μεραμπέλλου είχε πολλές πίνες. Τις θυμάμαι καλά, ιδιαίτερα όταν βρίσκαμε μια να έχει ξεβραστεί σε παραλία. Ιδιαίτερα πολλές ήταν στον Κόρφο της Ελούντας. Τώρα μαθαίνουμε ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια, οι πίνες απειλούνται από ολικό αφανισμό!

Η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Δρ. Χριστίνα Παυλούδη, εξηγεί (Πατρίς) ότι «ήδη από το φθινόπωρο του 2016, το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στη δυτική Μεσόγειο, στις ακτές της Ισπανίας, όπου γίνονταν μελέτες από επιστήμονες της χώρας και είχαν παρατηρήσει ότι υπήρχε μαζική θανάτωση των ατόμων του είδους».

«Πέρσι συνειδητοποιήσαμε ότι το φαινόμενο έχει έρθει και στην Ελλάδα. Ελήφθησαν δείγματα και από την Κρήτη, το Μπαλί. Πληθυσμοί πίνας υπάρχουν στη βόρεια ακτογραμμή του νησιού και, κυρίως, στην Ελούντα, όπου μέχρι σήμερα, φαινομενικά, θεωρούνται υγιείς. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Έχουμε βρει παραπάνω από έναν παράγοντα, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ασθένεια. Υπάρχουν άλλα είδη πίνας σε άλλες θάλασσες και στη Μεσόγειο αλλά η “ευγενής πίνα” (Pinna nobilis) υπάρχει μόνο εδώ και πουθενά αλλού».
ΛΕΩΝ. Κ.