ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ & ΣΗΤΕΙΑΣ κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-20

Aγαπητά μου παιδιά,

Με την ακολουθία του ΑγιασμούηΕκκλησία μας ευλογείτη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου οΘεός νασαςστηρίζει και να σαςφωτίζει στον αγώνα σας για να πετύχετε την αληθινή μόρφωσημε τα ιδανικά και με τις αξίες της Παιδείας μας.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμη σχολικής περιόδου, η οποία θα σας προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή σας και την ανάπτυξή σας σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Στο χώρο του σχολείου μαζί με το νου καλλιεργείται και διαπλάθεται η ψυχή και το σώμα σας και αναπτύσσονται αρμονικά οι πνευματικές και οιδιανοητικές δυνάμεις σας. ΟΆγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας, αναφέρει ότι δεν υπάρχει σπουδαιότερη τέχνη από αυτήν της διαπαιδαγώγησης του νέου και αναρωτιέται: «Τι γαρ ίσον του ρυθμίσαι ψυχήν και διαπλάσαι νέου διάνοιαν;» (Ομιλία ΝΘ΄, εις το κατά Ματθ. P. G. 58, 584).

Η αξία της Εκπαίδευσης είναι μεγάλη, όχι μόνο γιατί σας παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και τους μηχανισμούς να την κατακτήσετε, αλλά κυρίως γιατί εμπλουτίζει με ουσιαστικές και χρήσιμες εμπειρίεςτον εσωτερικό κόσμο εσάς των μαθητών και καλλιεργεί το αίσθημα της προσωπικής και της συλλογικής σας ευθύνης.Είναι μια διαδικασία που σας προετοιμάζει για το μέλλον, γιατί θα σας διαμορφώσει ως ενεργά και χρήσιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου, με ήθος, γνώσεις, κριτική σκέψη και πνεύμα συνεργασίας, δηλ. πολίτες ελεύθερους, ώριμους, υπεύθυνους και ευσυνείδητους.

Σας παροτρύνω να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και πολλή διάθεση για μάθηση. Μην υποδουλώνεστε στην οθόνη του κινητού ή σε άλλα θέλγητρα της εικονικής πραγματικότητας που μαγνητίζουν την προσοχή και αποπροσανατολίζουν τη σκέψη σας από τους υψηλούς στόχους σας, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο από τη μελέτη και από τη ζωντανή επικοινωνία σας με αληθινούς φίλους. Προσπαθήσετε να κτίσετε τη ζωή σας πάνω σε σωστά και άσειστα θεμέλια, που δεν θα μπορούν να γκρεμίσουν οι όποιες τρικυμίες της ζωής. Στην προσπάθειά σας αυτή θαέχετε την κατάλληλη καθοδήγηση των καλών σας Εκπαιδευτικών και την ολόθυμη συμπαράσταση των γονέων σας.

Εύχομαι από την καρδιά μου ηνέα σχολική χρονιά να είναι χαρούμενη και καρποφόρα, και να φωτίζεται από το Φως του Χριστού!

Ιεράπετρα, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Με εγκάρδιες ευχές και πατρική αγάπη

Ο Μητροπολίτης

† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας Kύριλλος