Στα θρανία κάθισαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου πριν από τους μαθητές τους  για να παρακολουθήσουν ενδοσχολική επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Παιδαγωγική Freinet: ανακαλύπτοντας ένα συμμετοχικό τρόπο μάθησης».

Ο Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet, 15 Οκτωβρίου 1896 – 8 Οκτωβρίου 1966 ) ήταν Γάλλος παιδαγωγός και πρωτοπόρος μεταρρυθμιστής στο χώρο της εκπαίδευσης. Η εμπειρία του από τα σχολικά του χρόνια υπήρξε γι’ αυτόν ιδιαίτερα δυσάρεστη, πράγμα που δείχνει να τον επηρέασε βαθιά στις μετέπειτα μεθόδους διδασκαλίας του. Η βάση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης την οποία πρότεινε ήταν η συνεργατική μάθηση, η χρήση του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας, αλλά και η βάση των πραγματικών εμπειριών ως εργαλεία αύξησης του ενδιαφέροντος, η παιδαγωγική της εργασίας στην οποία οι μαθητές ενθαρρύνονται να κατασκευάζουν προϊόντα ή να πραγματοποιούν υπηρεσίες αλλά και η συναπόφαση και η δημοκρατική διοίκηση στην οποία οι μαθητές εξασκούνται για να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εργασία τους και την κοινότητά τους. Κυρίως όμως ο Φρενέ πίστευε σε ένα άλλο σχολείο στο οποίο κάθε παιδί θα αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και η παιδεία δεν θα είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού θα στοχεύει κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης.

Η Ημερίδα οργανώθηκε από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού  Έργου της 11ης Ενότητας Λασιθίου Μαρία Πρατσίνη, μετά από σχετικό επιμορφωτικό αίτημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Η  πρόσκληση περιέλαβε και το 2ο Δημοτικό αφού τα επιμορφωτικά ενδιαφέροντα των δύο σχολείων σχετίζονταν δυναμικά.

Εκτός από το θεωρητικό πλαίσιο της παιδαγωγικής Φρενέ που ανέπτυξε η κ. Πρατσίνη σε διαδραστική συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν ενεργά, πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια  3 βιωματικά εργαστήρια με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό κ. Φωτεινή Δημοπούλου, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας για την Παιδαγωγική Φρενέ  «Το Σκασιαρχείο-Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας». Η κ. Δημοπούλου με τη φρέσκια ματιά μιας νέας δασκάλας που αναζητά τρόπους, μεθόδους και τεχνικές για μια πιο ελκυστική και ουσιαστική μάθηση, μετέφερε με τρόπο εύγλωττο και εύληπτο τα βασικά στοιχεία της παιδαγωγικής Φρενέ, εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, κοινοτικού σχολείου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ενεργά, προτείνουν, αποφασίζουν, ενεργούν και αναστοχάζονται, σχεδιάζουν το προσωπικό τους πλάνο μάθησης  με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και δυνατότητες. Τα εργαστήρια αφορούσαν χαρακτηριστικές τεχνικές της παιδαγωγικής Φρενέ: «Τι νέα;», «Τα μικρά βιβλία» και «Το Συμβούλιο της τάξης».

Οι παιδαγωγικές αρχές και οι τεχνικές  της παιδαγωγικής Φρενέ εφαρμόζονται πιλοτικά σε πολλά σχολεία τα τελευταία χρόνια – σε Αττική και Πελοπόννησο – με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) μετά από σχετική επιμόρφωση.

Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι και νέα πρόσκληση του ΙΕΠ για ένα πιλοτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα «Επιμόρφωση και εφαρμογή της παιδαγωγικής Φρενέ στη δημόσια εκπαίδευση» της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο», στο οποίο συνεργάζονται Τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και επιμορφωτές από το γαλλικό δίκτυο Freinet (ICEM).

Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο όπου λειτουργεί ήδη  τοπικό δίκτυο για την παιδαγωγική Φρενέ και απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς από όλη την Κρήτη.  Είναι συνολικής διάρκειας 52 ωρών, επιμερισμένο σε έξι διήμερα με εναρκτήρια ημερομηνία την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 (17.00-20.30) και καταληκτική το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 (10.00-13.30).

Η καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις συμμετοχής είναι η 14ηΣεπτεμβρίου.