Σε δώδεκα μήνες με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τους 11 αγρότες (9 αγρότες από την Ιεράπετρα και 2 από άλλες περιοχές της Κρήτης) για την κατηγορία διατάραξης της κοινής ειρήνης από κοινού, ενώ τους αθώωσε για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Θυμίζουμε ότι λίγο νωρίτερα η η υπεράσπιση των αγροτών κατά την τελική αγόρευση ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι λόγω αμφιβολιών, τουλάχιστον για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι κατηγορίες στη δικογραφία, και από κει και πέρα αν το δικαστήριο κρίνει ότι τελέστηκαν άδικες πράξεις από τους κατηγορούμενους αγρότες, τότε να εφαρμοστούν οι διατάξεις,

Όπως υπογράμμισε ο συνήγορος των αγροτών κ. Νίκος Μοσκιού βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος τους (να μεταφερθούν τα προϊόντα τους στις αγορές). Για αυτό και ζήτησε να ισχύσει η συγγνωστή, συγχωρετή πλάνη, διότι, οπως είπε, συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένες γνώσεις και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πίστευαν πως ασκούν τα νόμιμα δικαιώματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια έγιναν στην προσπάθεια να φύγει ένα καράβι φορτωμένο με ευπαθή προϊόντα μετά και την πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ την περίοδο του Δεκεμβρίου 2016 (7 και 12 Δεκεμβρίου). Οι 11 συνολικά αγρότες κατηγορούνται για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων – διέγερση του κοινού, διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού, παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού και παράνομη κατακράτηση από κοινού του λιμενάρχη.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων, από το πρωί μέχρι λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ που ανακοινώθηκε η απόφαση, βρίσκονταν συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών αρχών της Ιεράπετρας, που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την άποψη, ότι η δίωξη των παραγωγών που βρέθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου για κινητοποίηση και όχι για να προκαλέσουν επεισόδια, ήταν άδικη, καθώς, όπως πολλοί ακόμη συνάδελφοι τους, διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τα προϊόντα τους που έμεναν επί μέρες μέσα στα φορτηγά και σάπιζαν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ