Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε σύσκεψη που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης μεταξύ των οποίων και ο Ι. Γουλιδάκης του Λασιθίου εξέτασε όλες τις δυνατότητες αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού.

Στην πολύωρη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αρωγή προς τους ελαιοκαλλιεργητές και ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν τρόποι αποζημίωσής τους τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συζητήσει και πάλι το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 5 Δεκεμβρίου ώστε να έχουν προλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και αυτές της Περιφέρειας Κρήτης να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός είχε θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά τη διάρκεια σχετικής τοποθέτησής του στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

 

Σε δελτίο τύπου η Περιφέρεια Κρήτης αναφέρει: Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι (22 Νοεμβρίου 2019) η προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη συνάντηση είχε ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτης, με σκοπό να ενημερώσει υπεύθυνα και τεκμηριωμένα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις ζημιές που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης και οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Χανίων Νίκος Καλογερής, Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ενημέρωσαν δια ζώσης τον Υπουργό και παράλληλα, κατέθεσαν επίσημα, το τεκμηριωμένο αίτημα της Περιφέρειας για αποζημίωση των παραγωγών από τις ζημιές στην φετινή ελαιοπαραγωγή.
Το επιχείρημα που αναπτύχθηκε τεκμηριωμένα από την πλευρά των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης είναι πως οι ζημιές είναι «αποτέλεσμα της κλιματικής  αλλαγής που επηρεάζει ήδη το νησί της Κρήτης αυξάνοντας την ένταση και τη συχνότητα ακραίων κλιματικών φαινομένων, που δημιουργούν σημαντικές ζημιές και απώλειες στον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση στην γεωργική παραγωγή του νησιού».
Για το λόγο αυτό άλλωστε έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό η στοιχειοθετημένη πρόταση για την εξεύρεση αποζημιώσεων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και αναμένεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου ν’ αναζητηθεί λύση μέχρι την κάθοδο του υπουργού στην Κρήτη.
Τέλος, τονίστηκε με έμφαση η πρόταση της Περιφέρειας, η ελαιοκαλλιέργεια να μην αποτελεί μια απλή δενδρώδη καλλιέργεια, αλλά να αντιμετωπιστεί με βάση την διακριτή αξία και σημασία που έχει το προϊόν.