Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη λαμπρά πανηγύρει του Πολιούχου και Προστάτου της...

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη λαμπρά πανηγύρει του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Πανηγυρικά εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, του Πολιούχου της ομωνύμου πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου.

Το εσπέρας της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Όρμος της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης ομίλησε στους ευσεβείς χριστιανούς περί του θαυμαστού βίου, της προσωπικότητας και του φιλανθρωπικού έργου ενός από τους λαοφιλέστερους Αγίους, του Αγίου Νικολάου. Όπως λέγουν οι ιεροί υμνογράφοι συνοψίζοντας τις υψηλές αρετές και τα χαρίσματά του, ο αγαπητός Άγιος Νικόλαος υπήρξε κανόνας πίστεως, πρόμαχος πιστών, εικόνα πραότητος, πατέρας ορφανών, πέλαγος αρετών, εγκρατείας διδάσκαλος, θλιβομένων παρηγοριά, ασθενούντων ιατρός, χηρών αντιλήπτωρ, προστάτης πενήτων, σωτήρας των εν θαλάσση, ολετήρ του Αρείου, στύλος της Εκκλησίας, δόξα ιεραρχών, αχείμαστος λιμήν, βρύσις θαυμάτων. Γι᾽ αυτό ο Θεός χάρισε στον Άγιο Νικόλαο άφθονη την δωρεά του Αγίου Πνεύματος και τον ανέδειξε σε ευεργέτη όλων όσων επικαλούνται την χάρη του έως σήμερον.

Το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και συλλειτούργησαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού, ο οποίος ανεφέρθη με την γλαφυρότητα και την ζωντάνια του λόγου του, στην σημασία και το ουσιαστικό μήνυμα της Εορτής για την διαφύλαξη της Ορθοδόξου Πίστεως στους χαλεπούς και τρικυμιώδεις καιρούς που διανύουμε. Ο Άγιος Νικόλαος, Πολιούχος και Έφορος της πόλεως του Αγίου Νικολάου, αλλά και Προστάτης των θαλασσινών και του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, εφαρμόζοντας σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του τον Λόγο του Θεού, ανέδειξε την ισχύ του λαού του Θεού, την δύναμη της Εκκλησίας.

«Τι είναι ο Νικόλαος; Η νίκη του λαού. Ποιού λαού; Του λαού του Θεού. Ποια νίκη; Η νίκη της Εκκλησίας που ταυτοποιείται επάνω στο Σταυρό, η νίκη της θυσίας. Αυτό το διαρκές μήνυμα της Εκκλησίας είναι που την αναδεικνύει σε οικουμενική, που αγκαλιάζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Και ο Άγιος Νικόλαος ξέρει πολύ καλά να πιστοποιεί το μήνυμα αυτό. Διότι ως δίκαιος άνθρωπος της Εκκλησίας που από τα βάθη των πρώτων χριστιανικών αιώνων παραμένει πάντοτε παρών, πάντοτε επίκαιρος, πάντοτε έχων ανοικτά τα ώτα του στις προσευχές των ανθρώπων, κυρίως όμως και πρωτίστως έχων ανοικτή την μεγάλην του καρδία εις τα προς σωτηρίαν αιτήματα πάντων ημών, ο Άγιος Νικόλαος μας δείχνει ότι η μόνη προϋπόθεση που μπορεί να μας βοηθήσει να μην καταποντιστούμε στις τρικυμίες της ζωής είναι να κρατούμε γερά στα χέρια μας τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου πέριξ του Ιερού Ναού, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου και τελέσθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο παρακείμενο λιμανάκι.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγίου Νικολάου, η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου κ. Δήμητρα Χασιώτη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και τοπικών πολιτικών αρχών και φορέων.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως για την παρουσία τους στην Εορτή, αλλά και όλους όσοι κοπίασαν για την προετοιμασία και την επιτυχή πραγματοποίηση της Πανηγύρεως.

 

Πρόσφατα άρθρα