Το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου, στην Ελούντα, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2019 της υποβρύχιας έρευνας στον αρχαίο Ολούντα.

Στην τελευταία αποστολή έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί με μεθόδους τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας, πέραν του Πόρου, βυθισμένα κτιριακά συγκροτήματα στους κόλπους Βαθύ και Μελισσός της Κολοκύθας, καθώς και αρχαία λατομεία σε τρία διαφορετικά σημεία της χερσονήσου.

Σε ένα από αυτά η έρευνα εντόπισε λαξευτές δέστρες και την πλατφόρμα φόρτωσης. Εντοπίστηκαν επίσης έρματα πλοίων, άγκυρες, τυχαίες απορρίψεις, ενδείξεις για ένα βυζαντινό ναυάγιο, καθώς και κατάλοιπα ενός νεώτερου ναυαγίου του 20ου αιώνα.

Στην περιοχή του Πόρου εντοπίστηκαν και αποτυπώνονται σταδιακά, μετά από επιφανειακούς καθαρισμούς, τμήματα της οχύρωσής της, τόσο στις δύο πλευρές του ισθμού, όσο και στον παρακείμενο όρμο στα νοτιοδυτικά του, στου «Χάβα τον Λάκκο», σύμφωνα με το τοπικό τοπωνύμιο.

 

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσίασαν ο Θεοτόκης Θεοδούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και ο Νίκος Παπαδόπουλος από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου