Τροχαίο ατύχημα μέσα στο τούνελ στο δρόμο Αγ. Νικόλαος-Καλό Χωριό
Θέλει τη νίκη απέναντι στον Ηρόδοτο ο Άγιος Νικόλαος Europlan
Το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράπετρας
Μαθητές τραγούδησαν και μαζί με τροχονόμους μοίρασαν λαμπάδες στέλνοντας “μηνύματα” οδικής ασφάλειας (βίντεο)
H εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων AVIS αναζητεί να προσλάβει υπαλλήλους ενοικίασης αυτοκινήτων στον Άγιο Νικόλαο
Το Σαββατοκύριακο η καρδιά του στίβου της Κρήτης θα κτυπά στο Ηράκλειο
Διακοπή ρεύματος την Πέμπτη το πρωί
Διαμαρτυρία κατοίκων της Σητείας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης
Εκδηλώσεις στον Αγ. Νικόλαο και το Οροπέδιο Λασιθίου της ΤΕ Λασιθίου μπροστά στις Ευρωεκλογές
Ηράκλειο: Η “επένδυση” της άδειασε τον τραπεζικό λογαριασμό κατά 5.500 ευρώ
Ηράκλειο: 18χρονη τουρίστρια κατήγγειλε Κύπριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Ένας στους 10 καρκίνους ουροδόχου κύστης οφείλεται σε χημικά μέσα στο νερό

Ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη -6.560 ετησίως ή σχεδόν το 5% των συνολικών περιστατικών της νόσου- μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση των ανθρώπων σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στο πόσιμο νερό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που ανέλυσε για πρώτη φορά την παρουσία των ουσιών Τριαλογονομεθάνια (ΤΗM) στο νερό της βρύσης σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, βρήκε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη.

Το μέσο ετήσιο επίπεδο των ΤΗΜ στο πόσιμο νερό της χώρας μας υπολογίστηκε σε 26,3 μg/L (μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού). Η μελέτη εκτιμά ότι 338 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ελλάδα ή το 10% του συνόλου -ποσοστό διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο- μπορούν να αποδοθούν στα Τριαλογονομεθάνια του πόσιμου νερού.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Ελληνίδα Ηρώ Ευλαμπίδου, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”. Παλαιότερη έρευνα είχε συσχετίσει την μακρόχρονή έκθεση σε ΤΗΜ με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι ουσίες αυτές σχηματίζονται κατά την απολύμανση του νερού.

Η μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το μέσο επίπεδο ΤΗΜ στο πόσιμο νερό των ευρωπαϊκών χωρών είναι 11,7 μg/L, αρκετά κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στην ΕΕ (100 μg/L), αλλά το μέγιστο επίπεδο ξεπερνάει το ευρωπαϊκό σε εννέα χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος).

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ισπανία και η Βρετανία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποδιδόμενου στο πόσιμο νερό, λόγω της συχνότερης εμφάνιση της πάθησης σε αυτές τις χώρες, καθώς και του μεγάλου πληθυσμού τους. Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου με πιθανή αιτία τα ΤΗΜ στο πόσιμο νερό έχουν η Κύπρος (23%), η Μάλτα (17%), η Ιρλανδία (17%), η Ισπανία (11%) και η Ελλάδα (10%). Στο άλλο άκρο, μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά είναι τα ποσοστά σε Δανία, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.

Στην Κύπρο το μέσο επίπεδο των ΤΗΜ εκτιμήθηκε σε 66,2 μg/L και σε αυτές τις ουσίες αποδίδονται 38 περιπτώσεις καρκίνου ή το 23% του συνόλου. Στην Ιρλανδία τα ετήσια επίπεδα ΤΗΜ στο πόσιμο νερό είναι 47,3 μg/L και αποδίδονται σε αυτά 115 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή το 17% του συνόλου. Στην Ισπανία τα ΤΗΜ είναι 28,8 μg/L και εκτιμάται ότι ευθύνονται για 1.482 περιπτώσεις καρκίνου ή το 11% των συνολικών.

«Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των Τριαλογομεθανίων στο πόσιμο νερό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Όμως τα σημερινά επίπεδα σε μερικές χώρες θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν σε σημαντικό βαθμό σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, πράγμα που θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί με καλύτερη διαχείριση και απολύμανση του νερού, καθώς και άλλα μέτρα», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ινστιτούτου ISGlobal Μανώλης Κογεβίνας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι 13 χώρες με τα μεγαλύτερα μέσα ετήσια επίπεδα ΤΗΜ τα μειώσουν στο μέσο όριο της ΕΕ, τότε 2.868 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή το 44% του συνόλου θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, οι Κώστας Μακρής, Ευριπίδης Στεφάνου και Σοφία Καργάκη.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist