Καθώς μετράμε αντίστροφα για τη σταδιακή άρση της καραντίνας και τα εμπορικά καταστήματα με εντολή της κυβέρνησης να ανοίγουν στις 4 Μαΐου σαν εμπορικός κόσμος ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από εκείνη που αφήσαμε δύο μόλις μήνες πριν, όταν ο κορονοϊός ανάγκασε τη χώρα μας σε γενικό lock down.

Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι, και θα είναι, ορατός για τα επόμενα χρόνια, καθώς όλος ο εμπορικός κόσμος θα πλέει για μεγάλο διάστημα σε αχαρτογράφητα νερά. Η επανεκκίνηση της οικονομίας η αλήθεια είναι ότι δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, που μπορεί να γίνει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Όσο εύκολα κλείνεις μια οικονομία, άλλο τόσο δύσκολα την ξανανοίγεις.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ, και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ελλάδος, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη. Αυτό πρέπει, και οφείλει, να μεταφραστεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις των βαρών που επωμίστηκαν οι επιχειρήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων οφειλών από τη πλευρά του κράτους που θα επιτρέψουν σε όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες, με κάθετες και όχι οριζόντιες ρυθμίσεις και χωρίς ψιλά γράμματα, να προχωρήσουν σε τακτοποίηση και αποπληρωμή τους σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Είναι πλέον επιτακτικό για κάθε ΜμΕ να επισπευσθεί η αρχική εξαγγελία για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών.

Οι φορείς του κλάδου και τα αρμόδια όργανα κινηθήκαμε γρήγορα και ζητάμε άμεσα ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα, βιώσιμα μέτρα και στήριξη των επιχειρήσεων μας και των εργαζομένων μας.

Είναι άμεση ανάγκη να αρθούν αγκυλώσεις δεκαετιών και τα σχέδια αυτά πρέπει να είναι συνολικά για όλη τη χώρα και για όλους τους εμπόρους και όχι αποσπασματικά. Εθνικά και όχι τοπικά. Σχέδια που θα εξασφαλίζουν και θα διατηρούν θέσεις εργασίας, να δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο ρευστότητας στις επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των πολυεθνικών και να δημιουργούν δίχτυ προστασίας και βιωσιμότητας στους πιο αδύναμους.

Τοπικά, ο εμπορικός κόσμος του Αγίου Νικολάου ήδη μετράει απώλειες από το δυο μηνών lock down και σίγουρα η επιστροφή στην καθημερινότητα μόνο ρόδινη δεν θα είναι. Οι καταστηματάρχες τόσο στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και σε όλο το Δήμο γενικότερα καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση, τόσο αυτή της επανέναρξης των καταστημάτων τους, όσο και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα με τους κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής, που θα θεσπιστούν, να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη μετάβαση.

Πρώτο μέλημά μας όμως -και το τονίζω- πρέπει να είναι η συνέχιση της αυστηρής τήρησης των κανόνων υγείας. Να μην προβούμε σε πράξεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε lockdown της τοπικής αγοράς. Πρέπει να διαφυλάξουμε όσα καταφέραμε να κερδίσουμε έως τώρα, κυρίως το γεγονός ότι καταφέραμε σαν χώρα να μετατρέψουμε σε ηθικό πλεονέκτημα την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει πιστεύω να το κεφαλαιοποιήσουμε.

Σαν αμιγώς τουριστικός Δήμος πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και με την ίδια αίσθηση υψηλής ευθύνης, όπως κάναμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής. Πέραν των καταστημάτων μας πρέπει να μπορέσουν ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα να επαναλειτουργήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται για να ανοίξουν θέσεις εργασίας έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν οι οικονομικές απώλειες και οι επιπτώσεις που έρχονται για τους επόμενους χειμερινούς μήνες στις τοπικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εστίασης.

Αυτό, πέρα από προσωπική ευθύνη του καθενός μας, είναι και εταιρική, γι’ αυτό και από πλευράς μας πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μετρά προστασίας τόσο για τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας, όσο και για τους καταναλωτές μέχρι την απόλυτη εξάλειψη οποιουδήποτε κινδύνου όσο χρονικό διάστημα και αν απαιτηθεί. Οποιοσδήποτε εφησυχασμός μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στο σημείο μηδέν και τότε απλά δε θα μιλάμε για απώλειες, αλλά για γενικευμένη οικονομική καταστροφή της οικονομίας του τόπου.

Στον αντίποδα, η κοινωνία μας έχει την ανάγκη να νιώθει ασφαλής και αυτό ακριβώς πρέπει να προσφέρουν τα καταστήματά μας. Ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού έχει αλλάξει καταναλωτική συμπεριφορά και πιθανόν να τη διατηρήσει και στο μέλλον. Καλούμαστε λοιπόν όλοι εμείς να το ικανοποιήσουμε. Για να επιβιώσει η ΜμΕ πρέπει να ακολουθήσει τους νέους κανόνες υγιεινής, αλλά και αγοράς και από ό,τι διαφαίνεται ήρθαν για να μείνουν. Στο λιανεμπόριο η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και κυρίως η προώθηση νέων τρόπων λειτουργίας του, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, πέραν της διανομής κατ’ οίκον, που σήμερα δοκιμάζεται απ’ όλους τους καταναλωτές, πιθανόν θα χαρακτηρίσουν την επόμενη μέρα.

Η εμφάνιση αυτής της κρίσης δίδαξε, νομίζω, σε όλους μας πως όσο καλά και να έχεις σχεδιάσει το αύριο μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις και αστάθμητοι παράγοντες. Για τις επιχειρήσεις η ταχύτητα, η ευελιξία, η αποφασιστικότητα και η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι πλέον εξίσου σημαντικά στοιχεία με τον προσεκτικό σχεδιασμό ανεξαρτήτου μεγέθους.

Φαίνεται καθαρά ότι οι επιπτώσεις στην επόμενη μέρα θα είναι σημαντικές -είναι βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας μία ακόμη δύσκολη περίοδο τόσο για την τοπική, την ελληνική, όσο και την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε ψυχραιμία και κυρίως υπομονή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρονιά θα κλείσει με ύφεση, που όλοι οι υπολογισμοί δείχνουν ότι για φέτος θα είναι σημαντική. Ωστόσο, το 2021 είναι κρίσιμο να συμβάλουμε όλοι στην επάνοδο της οικονομίας και της κανονικότητας με ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρά θεμέλια.

Κλείνοντας, από τη πλευρά μου θέλω να κάνω έκκληση στους κατοίκους αυτής της πόλης, αλλά και του Δήμου μας γενικότερα, να επιλέγουν και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής τους. Γιατί όλο αυτό είναι μία αλυσίδα αλληλένδετων επιπτώσεων και πρέπει να μας βρει ενωμένους.

Τα χρήματα να παραμείνουν στον τόπο μας και ο επόμενος χειμώνας να είναι όσο λιγότερο επίπονος γίνεται για όλους μας. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου