Συνεχίστηκαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι συνεντεύξεις με τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής μας και φιλοξενούμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του τουριστικού επιχειρηματία της Ελούντας κ. Γιάννη Προκοπάκη («Ελούντα Palm»). Μας είπε:

«Αυτό που διαπιστώνω, αλλά είναι και εκτίμηση όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ότι δεν έχουμε κρατήσεις. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο ακυρώσεις, από χώρες από τις οποίες ευελπιστούμε να έχουμε επισκέπτες. Η κατάσταση σ’ αυτές είναι χειρότερη από τη δική μας.

Λένε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά αυτό που δεν μας λένε είναι πόσες θα είναι αυτές οι πτήσεις. Για παράδειγμα, η TUI πέρυσι προσγείωνε 7 με 8 αεροπλάνα την ημέρα και σήμερα συζητάμε για 1- 2 αεροπλάνα την εβδομάδα! Αυτό λοιπόν δεν σημαίνει ότι αρχίζουν οι πτήσεις. Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες, θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Εκτιμώ ότι ο Ιούνιος θα είναι πάρα πολύ χάλια. Επειδή έχουμε πολλούς Άγγλους και Γάλλους, δύο χώρες που έχουν επηρεαστεί πολύ από τον κορονοϊό, βλέπω κάτι να γίνεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο».

«Θα ανοίξουμε μόνο για να βοηθήσουμε το προσωπικό μας»

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε μόνο για να βοηθήσουμε το προσωπικό μας. Αυτός θεωρώ ότι είναι ο μόνος λόγος για να ανοίξουμε. Δεν υπάρχει κανείς άλλος λόγος για να ανοίξει ένας ξενοδόχος, δεν συμφέρει κανένα ξενοδοχείο να ανοίξει και όλοι είμαστε στην ίδια φάση.

Όπως σας είπα, αυτή τη στιγμή κρατήσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο ακυρώσεις. Προς το παρόν είμαστε σε μια κατάσταση που όλοι… ονειρεύονται τις διακοπές. Δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό, όταν ξεκινάμε και οι κρατήσεις είναι μηδέν. Πολλά ξενοδοχεία έχουν κρατήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν στην Κρήτη, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ακυρώσεις γίνονται και για το Σεπτέμβριο. Η χρονιά είναι χαμένη σίγουρα και αυτό που μας απασχολεί είναι το πόσο πολύ θα μπούμε μέσα.

Όλες μας οι κινήσεις θα πρέπει να είναι χειρουργικές. Θα πρέπει να δούμε το κόστος… αν ανοίξουμε φέτος ή αν το αναβάλουμε μέχρι τον προσεχή Απρίλιο. Οπότε φέτος ό,τι κάνουμε θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή και θέλει μεγάλη κατανόηση από όλο τον κόσμο καθώς η προσπάθεια είναι συλλογική. Όλοι που έχουν ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή το μόνο που συζητάνε είναι το προσωπικό τους. Τίποτε άλλο! Όλα τα ξενοδοχεία που γνωρίζω φέτος θα μπούνε μέσα. Αυτό το θεωρούν δεδομένο και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το προσωπικό. Πιστεύω ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει σύντομα αλλά θεωρώ ότι είναι δύσκολο να δουλέψουν όλοι. Πολλά ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να προσλάβουν λιγότερα άτομα. Η δουλειά θα μας φέρει το προσωπικό. Πώς να ανοίξουμε αν έχουμε 10 δωμάτια γεμάτα;

Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το κόστος σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μιλάμε δηλαδή για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο σωστά καθώς υπάρχει και ένα άλλο ρίσκο με το θέμα της αστικής ευθύνης. Το κράτος στο θέμα αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

«Για να υπάρξει κοινωνική συνοχή»

«Σας επαναλαμβάνω ότι ο λόγος για τον οποίον θα ανοίξουμε θα είναι για να βοηθήσουμε το προσωπικό μας. Δεν υπάρχει κανείς άλλος λόγος για να ανοίξουμε φέτος. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και τα ρίσκα που πρέπει να πάρουμε που λες ότι δεν αξίζει τον κόπο. Όμως, δεν μπορείς να αφήσεις τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις τόσα χρόνια χωρίς βοήθεια. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει η κοινωνία, μόνο έτσι θα υπάρξει κοινωνική συνοχή, όταν οι άνθρωποι έχουν τα προς το ζην».

«Ο Ιούλιος θα είναι ένας  από τους χειρότερους… Απρίλιους»

«Προσωπικά τα βλέπω λίγο μαύρα. Πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει αλλά όχι πριν τον Αύγουστο. Ο Ιούλιος θα είναι ένας από τους χειρότερους… Απρίλιους που είχαμε ποτέ. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα που μιλάμε δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν θα έχουμε νέο κύμα κρουσμάτων.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε δεν είναι τα επίσημα. Καθυστερούν πολύ και περιμένουμε περισσότερη εξειδίκευση. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική τη φετινή χρονιά και από το ξενοδοχείο και από το προσωπικό και από όλο τον κόσμο. Είναι πολύ βασικό να δείξουμε ότι ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί έτσι οι επισκέπτες μας θα νοιώθουν άνετα.

Η διαπίστωσή μου στην πόλη του Αγίου Νικολάου είναι ότι δεν τηρούμε τα μέτρα τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Ίσως γιατί δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα κανένα κρούσμα στην πόλη μας. Όταν έρθουν οι πρώτοι επισκέπτες θα πρέπει οι κινήσεις μας να είναι πολύ πιο προσεκτικές. Ας ελπίσουμε ότι από τον Αύγουστο και μετά τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά θα πρέπει να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι όταν ακούμε ότι ξεκινούν οι πτήσεις, σήμερα δεν ξέρουμε πόσες θα είναι αυτές οι πτήσεις. Οπότε το μέλλον είναι αβέβαιο. Η χρονιά θα είναι δύσκολη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για θυσίες από όλους μας», κατέληξε ο κ. Γιάννης Προκοπάκης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ