Άρθρο του Γεωργίου Μενεγάκη, πρ. Δημάρχου Αγίου Νικολάου, συντ.πολιτικού μηχανικού, που δημοσιεύτηκε στην ΑΝΑΤΟΛΗ την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Αυτή την εποχή μετά και τον αναγκαστικό περιορισμό στις κατοικίες μας λόγω κορωνοϊού και μετά την σταδιακή έξοδο, όλοι βρεθήκαμε σε μια πόλη ήσυχη, καθαρή, χωρίς αυτοκίνητα και θορύβους. Βρεθήκαμε σε μια ανθρώπινη πόλη με καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας, με μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικά διαπιστώσαμε μια βελτιωμένη ποιότητα στο αστικό περιβάλλον.

Ήταν λογικό πολλοί να διερωτηθούν γιατί ακόμα η πόλη μας δεν έχει πεζοδρομηθεί, γιατί ο Άγιος Νικόλαος σε σχέση με όλες τις πρωτεύουσες της Κρήτης αλλά και τις ανάλογες όλης της Ελλάδας, που οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε επισκεφθεί είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτόν. Πολύ περισσότερο αφού είμαστε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένα πεζοδρομημένο τμήμα λιμάνι – Κιτροπλατεία – πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου – Παναγία Βρεφοτρόφος – Στεφανιανά και της πλησίον περιοχής μέχρι το παλιό Δημαρχείο, στο οποίο να λειτουργούν κάθε μορφής τουριστικές μικρές επιχειρήσεις (εστιατόρια, καταστήματα, καφενεία κ.λπ.) κατάλληλα διακοσμημένα και διαμορφωμένα στις συνθήκες της πεζοδρόμησης, θα αποτελούσε έναν ισχυρό πόλο έλξης σε επαφή με το σήμα κατατεθέν που είναι η λίμνη μας.

Ως παλαιός Αγιονικολιώτης με την μνήμη μου να ξεκινάει από την δεκαετία του 1950, ως ενεργός πολίτης σε αυτή την πόλη από το 1970 αλλά και έχοντας ενεργό συμμετοχή στην όλη πορεία του Δήμου ως μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων την δεκαετία του ‘70 και μετά ως δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος την περίοδο 1991-1998 έχω παρακολουθήσει τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έγιναν στον αστικό ιστό του Δήμου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είμαι σε θέση να υποστηρίξω ότι ο Δήμος πάντα προσπαθούσε να δημιουργήσει χώρους ελεύθερους, πλατείες και πεζόδρομους αλλά πολλές φορές αυτό δεν μπορούσε να καταστεί δυνατόν. Είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων και γενικά κρατικών χρηματοδοτήσεων, είτε γιατί η κεντρική εξουσία δεν μεταβίβαζε στους δήμους τις αποκλειστικές αρμοδιότητες για τις πεζοδρομήσεις έως περίπου το 2000, είτε λόγω αντιδράσεων θιγομένων επαγγελματιών και κάποιων επαγγελματικών και άλλων συμφερόντων αλλά και λόγω της έλλειψης νομοθετικά κατάλληλου πλαισίου και των αναγκαίων κυκλοφοριακών μελετών δεν έγιναν οι πεζοδρομήσεις στην ένταση και στο βαθμό που θα θέλαμε σήμερα.

Η πρώτη Κυκλοφοριακή Μελέτη της πόλης του Αγίου Νικολάου το 1991-1992 προέβλεψε προσωρινές πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης τις βραδινές θερινές ώρες (δακτύλιος). Ο δακτύλιος εφαρμόστηκε με μερική επιτυχία λόγω αντίδρασης επαγγελματιών και γιατί δεν είχε διαμορφωθεί κάποια αναγκαία συναίνεση των δημοτών αλλά ακόμη και των δημοτικών παραγόντων της εποχής. Στην αναθεώρηση και επέκταση της Κυκλοφοριακής Μελέτης που ανατέθηκε 31/10/2008 και που είχε σκοπό την αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης του 1991-1992 και την συμπερίληψη των περιοχών της επέκτασης του σχεδίου πόλεως του Αγίου Νικολάου είχε τεθεί το ερώτημα της πλήρους πεζοδρόμησης της κεντρικής οδού Ρούσου Κούνδουρου και είχε γίνει πλήρης πρόταση των μελετητών για τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Τούτο κατά τη γνώμη μου θα ήταν η αρχή για μια σειρά πεζοδρομήσεων. Όμως δεν έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο το 2011. Έως και σήμερα και μετά την πρόσφατη συμπλήρωση της Κυκλοφοριακής Μελέτης που διαπραγματεύτηκε την μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου να έχει γίνει λόγος για κάποια πεζοδρόμηση.

Πιστεύω και έχοντας υπόψη τις σύγχρονες αντιλήψεις για την εν γένει βιώσιμη αστική κινητικότητα που προωθείται από την ΚΕΔ κατά τις οποίες μεγάλες παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται στον αστικό ιστό από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας, είναι πλέον ώριμο να τεθεί ο στόχος της ευρείας πεζοδρόμησης με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων και άνετων κοινοχρήστων χώρων για τους δημότες και τους επισκέπτες μας. Η πεζοδρόμηση θα πρέπει να είναι σταθερή και όχι μόνο εποχιακή ή μόνο για ορισμένες νυχτερινές ώρες.

Με τις παραπάνω σκέψεις και απόψεις μου απευθύνομαι πρώτα στους δημοτικούς παράγοντες αλλά και σε κάθε ενεργό δημότη και παρακαλώ προτρέποντας να γίνει μια εποικοδομητική δημόσια συζήτηση και γρήγορη απόφαση για την συμπλήρωση των κυκλοφοριακών μελετών και εκτέλεση των αναγκαίων παρεμβάσεων για να αλλάξουμε την όψη της πόλη μας προς το καλύτερο και να υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι ελεύθεροι όσο δυνατόν περισσότερο από οχήματα και εύκολα προσβάσιμοι για τους δημότες και τους επισκέπτες μας.

Τόλμη χρειάζεται και οι κάθε μορφής δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. Μην μένουμε σε παρόμοιες συζητήσεις που γινόντουσαν πριν από τριάντα χρόνια.