Την Κυριακή 31 Μαΐου, τελευταία Κυριακή της φετινής καταθλιπτικής άνοιξης, ο Ορειβατικός Συλλόγου Αγ. Νικολάου διοργάνωσε, μετά από 2 και πλέον μήνες, πεζοπορία στην περιοχή του Καβουσίου Ιεράπετρας. Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ακολουθήσαμε την διαδρομή Καβούσι – Θεριόσπηλος – Χρυσοκάμινο – παραλία Αγριόμαντρας – Καβούσι.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Ο Θεριόσπηλιος βρίσκεται θέση «Χυλόφτες–Θεριό», BΔ από το Καβούσι σε υψόμετρο περίπου 50 μ., πάνω σε μια απότομη και ανεμοδαρμένη πλαγιά. Αν και η είσοδός του είναι στενή και εντοπίζεται μόνο από κοντά, εσωτερικά είναι αρκετά ευρύχωρο με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο. Έχει συνολικό μήκος 44 μ., μέγιστο πλάτος 25 μ. και ύψος 0,5 – 7.μ. Μετά την χαμηλή είσοδο, ανοίγεται χαμηλός προθάλαμος και ακολουθεί μια μεγάλη και θεαματική αίθουσα με κατηφορικό δάπεδο, καταστόλιστη με μικρές και μεγάλες στήλες και εξαίσια συγκροτήματα από σταλαγμίτες. Στο βάθος αριστερά της μεγάλης αίθουσας βρίσκεται καταβόθρα, από τη οποία έφευγαν τα νερά όταν το σπήλαιο ήταν κοίτη υπογείου ποταμού.

Με φυλαγμένα καλά τα υπόγεια μυστικά του, ο Θεριόσπηλος μας αποζημιώνει με την αλλόκοτη ομορφιά του για το ψάξιμο. Μέσα στην σκοτεινή, υγρή του ατμόσφαιρα διακρίνουμε απίθανους σχηματισμούς που έχει σμιλέψει η φύση με το πέρασμα των αιώνων, αλλόκοτα πέτρινα γλυπτά και συνθέσεις ασύλληπτης ομορφιάς.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ