«Κλονίζεται» φέτος ο τομέας του τουρισμού με αρνητικές επιπτώσεις και στην περιοχή της Σητείας. Δυστυχώς ήδη έχει «κλονιστεί» και ο πρωτογενής τομέας με τις δυσμενείς επιπτώσεις να είναι ορατές σε επίπεδο τοπικής οικονομίας από τα τέλη του 2019 και φυσικά μέχρι και σήμερα.

Καθοριστικός παράγοντας ήταν η πορεία της ελαιοκομικής σαιζόν με τα γνωστά προβλήματα στην ποσότητα και κυρίως στην ποιότητα του ελαιολάδου και φυσικά στις τιμές και στη διάθεση. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα που εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχουν ποσότητες ελαιολάδου που παραμένουν αδιάθετες στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Η χρονιά», ανέφερε, «ήταν κακή λόγω των προβλημάτων του δάκου. Οι τιμές του προϊόντος καθόλου καλές. Υπάρχουν ακόμα αρκετές αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου σε όλο το Νομό, και φυσικά με την πανδημία του κορονοϊού το πρόβλημα διογκώθηκε.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και τις φοβερές ζέστες, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου -κάτι που δεν έχει ξαναγίνει- και τίθεται θέμα σχετικά με την πρόκληση ζημιάς. Εκτιμάται ότι έχει γίνει ζημιά στην ανθοφορία σε ορισμένες περιοχές. Είναι ένα θέμα που θα δούμε τις ακριβείς διαστάσεις του στην πορεία και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επόμενη χρονιά.

Μακάρι να είναι καλύτερα τα πράγματα. Η χρονιά που πέρασε δεν μας δίνει πολλά δικαιώματα, αλλά ελπίζουμε να είναι καλύτερα τα δεδομένα την επόμενη».

 

Το αίτημα για αποζημίωση

Ο κ. Τσιφετάκης επανήλθε και στη σύνταξη του φακέλου που θα κατατεθεί στην Ε.Ε. για την υποβολή και τεκμηρίωση του αιτήματος της περιφέρειας Κρήτης για αποζημίωση για την μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στο ελαιόλαδο λόγω δάκου και ειδικών συνθηκών- ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που δημιούργησε το πρόβλημα.

«Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην Αθήνα για να κλείσει ο φάκελος που έχει συνταχθεί και να αποσταλεί στις Βρυξέλες.

Πιστεύω ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, τεκμηριωμένη, και ελπίζω να εξεταστεί σοβαρά σε επίπεδο Ε.Ε. και να προκύψει κάποια αποζημίωση για τους παραγωγούς. Αναμενόταν η κατάθεση του φακέλου τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου όμως λόγω κορονοϊού πήγε πίσω η διαδικασία. Τώρα είναι στο τελικό στάδιο και αναμένουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

 

Τα κηπευτικά

Επίσης μετέφερε και την αγωνία των καλλιεργητών. «Είναι ένα θέμα που επίσης μας απασχολεί έντονα διότι οι παραγωγοί των κηπευτικών προετοιμάστηκαν βάσει των δεδομένων που είχαν, όπως κάθε χρόνο, ώστε να διαθέσουν αντίστοιχα κηπευτικά προϊόντα στην αγορά. Συνυπολόγιζαν την έναρξη λειτουργίας της τουριστικής δραστηριότητας (ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης κλπ.).

Δυστυχώς όμως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεων αυτής, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Τα κηπευτικά έμειναν αδιάθετα. Ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, εστιατόρια ήταν κλειστά κλπ. Η ζημία είναι πολύ μεγάλη. Έχουν γίνει συσκέψεις αλλεπάλληλες, και στην περιφέρεια, έχουμε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία σε παγκρήτιο επίπεδο τα έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο. Αντικρούσαμε επιχειρήματα του Υπουργείου, αποστείλαμε και συγκριτικά στοιχεία της πενταετίας που μας ζητήσανε, πρόσφατα.

Περιμένουμε την στήριξη των παραγωγών διότι, αν δεν ενισχυθούν οικονομικά, όπως έχει γίνει και με άλλους κλάδους -ορθά, τίθεται σοβαρό θέμα. Δεν θα μπορούμε να πάμε σε νέα καλλιέργεια, θα πάμε σε αγρανάπαυση αναγκαστικά όλοι. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη», επεσήμανε