Έντονος παραμένει ο προβληματισμός στη διοίκηση του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου σχετικά με τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, είτε με δική του αποκλειστική ευθύνη είτε με συνδιοργάνωση με τοπικά πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Το θέμα απασχόλησε έντονα και τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Λευτέρη Ραφαϊλάκη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ αν και ο ΠΑΟΔΑΝ θα είχε το απόλυτο άλλοθι, για να επαναπαυθεί και να μη διοργανώσει τίποτα, λόγω του κορονοϊού, εντούτοις, όπως τόνισε ο πρόεδρος, ο ΠΑΟΔΑΝ πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να κάνει ό,τι μπορέσει, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που θα έχει, να κάνει κάποιες επιλεγμένες εκδηλώσεις, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα προστασίας του κόσμου. «Εμείς ας είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ακόμη και αν προκύψουν αντικειμενικές δυσκολίες και εμποδίσουν τελικά την πραγματοποίηση του προγράμματος που θα συμφωνηθεί», είπε.

Και αυτό γιατί παραμένει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού και των μέτρων που θα απαιτηθούν στην πορεία μέσα στο καλοκαίρι και το επόμενο φθινόπωρο. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τους διάφορους τύπους εκδηλώσεων και όπως είπε ο κ. Ραφαϊλάκης, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αγώνες στίβου σε γήπεδα με απόλυτη τήρηση των κανόνων και πρωτοκόλλων ασφαλείας, απουσία θεατών, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα, με δεδομένο βέβαια ότι αυτοί οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε κλειστό, εύκολα να ελεγχθεί, περιβάλλον…

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ πρότεινε ως προς τις αθλητικές εκδηλώσεις, να πραγματοποιηθούν:

α) Ο Δρήρειος Δρόμος, στις 15 Αυγούστου (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου στη Νεάπολη), σημειώνοντας ότι θα είναι ο πρώτος αγώνας δρόμου στην Κρήτη, μετά από πολλούς μήνες! Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που μπορεί να εφαρμοστεί και τόνισε ότι είναι ευκαιρία η συγκεκριμένη διοργάνωση να εξασφαλίσει τη θέση που της αξίζει, αφού ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για ευρεία συμμετοχή από ολόκληρη την Κρήτη. Αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο γιατί δεν αναμένεται να γίνουν φέτος ο Δικταίος δρόμος, που γινόταν πέντε μέρες νωρίτερα και λειτουργούσε ανταγωνιστικά με το Δρήρειο δρόμο. Το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο επιτρέπει συμμετοχή σε αγώνα δρόμου εκτός σταδίου, μέχρι και 5.000 άτομα, είπε ο κ. Ραφαϊλάκης.  Μπορεί η συγκεκριμένη διοργάνωση να απαιτήσει περισσότερη οργανωτική δουλειά φέτος, λόγω των ειδικών περιστάσεων αλλά και της αναμενόμενης μεγάλης συμμετοχής δρομέων. Οπότε η διοργάνωση του αγώνα αυτού θα χρειαστεί συμμετοχή περισσότερων εθελοντών (περί τους 20) σε σύγκριση με πέρυσι.

β) Τα «Καλυδώνεια», το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή Πλάκας – Σπιναλόγκας. Θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να γίνει φέτος ο συγκεκριμένος αγώνας κολύμβησης, είπε ο κ. Ραφαϊλάκης, σημειώνοντας ότι θα αναζητηθεί το σχετικό πρωτόκολλο «covid-19» να μελετηθεί για να εφαρμοστεί.   Ανακοίνωσε δε ότι ο ίδιος προσωπικά μαζί με το μέλος του Δ.Σ., τον Λυκειάρχη Γεωρ. Τζώρτζη, θ αναλάβουν την οργανωτική δουλειά που θα απαιτηθεί για τις δύο αυτές αθλητικές εκδηλώσεις.

Ενημερώνοντας το Δ.Σ. σχετικά με όσα διημείφθησαν και στην ενημερωτική συνάντηση που είχε γίνει πριν λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου ενημερώθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη πολιτιστικών θεμάτων για τα ζητήματα που τίθενται σε σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες, τόνισε ότι υπάρχει διάχυτος φόβος, για τους κινδύνους και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για την προστασία από τον κορονοϊό σε κάθε εκδήλωση, που τελικά αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς να διοργανώσουν.

«Η θέση μου ως προς αυτό, είναι ότι πρέπει να εξαντλήσομε τα περιθώρια να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις που θα αποφασίσουμε, με τη μέγιστη ασφάλεια, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που ισχύει σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο κ. Ραφαϊλάκης.

 

Γιορτή Τουρισμού

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ πρότεινε επίσης να πραγματοποιηθεί και φέτος η Γιορτή Τουρισμού με την εξαιρετικά επιτυχημένη βραδιά κρητικής γαστρονομίας, η οποία επί δύο συνεχείς χρονιές, προσελκύει πλήθος κόσμου, ντόπιους και τουρίστες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι επαγγελματίες και μάλιστα από τους πιο διακεκριμένους, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί επιτυχημένο θεσμό και χαρίζει στον Αγιο Νικόλαο και στην ευρύτερη περιοχή ευρεία, στοχευμένη και παραγωγική προβολή στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Βέβαια, όπως τονίστηκε χθες, η τεράστια συμμετοχή και συγκέντρωση του κόσμου στο χώρο της εκδήλωσης – Κιτροπλατεία και Ακτή Θεμιστοκλέους- αποτελεί ακριβώς και την… σπαζοκεφαλιά για τον ΠΑΟΔΑΝ πως θα μπορέσει δηλαδή να επαναλάβει τη Γιορτή Τουρισμού, ακολουθώντας την επιτυχημένη φόρμουλα των δύο περασμένων ετών, χωρίς το στοιχείο του «συνωστισμού»! Η πρόταση του κ. Ραφαϊλάκη είναι η εκδήλωση να κατακερματιστεί σε πολλά μικρότερα «κομμάτια» και να διαχυθεί σε διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ, ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, με τον οποίο συνεργάζεται για τη συγκεκριμένη μεγάλη διοργάνωση, δέχεται εδώ και πολλούς μήνες… καταιγισμό προτάσεων απ’ όλους τους μεγάλους σεφ της Ελλάδας να παραστούν στην εκδήλωση. Αλλά και έχει έλθει σε επικοινωνία με δέκα δημοσιογράφους ειδικευόμενους στη γαστρονομία, από διάφορες χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι διατίθενται να έλθουν να καλύψουν δημοσιογραφικά τη διοργάνωση. Αν κάτι ιδιαίτερο μπορεί αυτό να σηματοδοτεί, δεν είναι τυχαίο ότι ο ΠΑΟΔΑΝ δέχθηκε πρόταση από το Δήμο Ηρακλείου για… διαδημοτική συνεργασία στη «συνδιοργάνωση» της εκδήλωσης, καλύπτοντας ενδεχομένως μέρος της δαπάνης για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων κλπ!

Ο αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης, εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα τήρησης μέτρων προστασίας, που επιβάλλονται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε μια τέτοια εκδήλωση. Εξ άλλου, όπως ανέφερε, η εκδήλωση απέχει πολύ χρονικά, για να μπορεί ασφαλώς να εκτιμήσει κανείς τι εξέλιξη θα υπάρχει μέχρι τότε με τον κορονοϊό στο νησί, για να επιτρέπει έναν αντίστοιχο σχεδιασμό.

 

Με τους πολιτιστικούς συλλόγους

Αντίστοιχη ανησυχία και αρκετές επιφυλάξεις εκφράστηκαν σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιούν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, με δική τους ευθύνη ή με συνδιοργάνωση (δηλ. επιχορήγηση από τον ΠΑΟΔΑΝ), οπότε υπάρχει και συνευθύνη για ό,τι συμβεί σε μια τέτοια εκδήλωση. Όπως είχε αποφασιστεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά δεν έγινε μέχρι σήμερα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί με τη δυνατότητα τήρησης πρωτοκόλλων σε τέτοιες εκδηλώσεις, ο ΠΑΟΔΑΝ σκοπεύει σύντομα κα προσκαλέσει εκπροσώπους των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, για να συζητήσει τα θέματα αυτά.

Αναφέρθηκε, πάντως, ότι ο ΠΑΟΔΑΝ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των ντόπιων μουσικών, για τη διοργάνωση συναυλιακού τύπου, μουσικών εκδηλώσεων.